Recepten - Wijn maken
Bereidingstijd: 45 dagen + 6 maanden narijpen
Hoeveelheid: 4 liter
Muntwijn is een ambergele drank met een kenmerkende muntachtige geur en smaak. Een goede dessertlikeur voor liefhebbers van alcoholisch exotisme.
Verse pepermunt is vereist, het is wenselijk dat de bladeren jong zijn, dan zal de smaak zachter zijn. Ik raad je aan om voor witte wijn wijngist te gebruiken, als ze niet beschikbaar zijn, moet je een paar dagen voordat je met grondstoffen gaat werken een starter maken van rozijnen of andere bessen. Citroenzuur kan worden vervangen door citroensap - een middelgrote vrucht bevat 5-6 g zuur.
Haal de muntblaadjes van de steeltjes en spoel ze af onder stromend water om vuil, stof en insecten te verwijderen.
Opgelet! Als de stelen worden gebruikt, zal de wijn bitter zijn, dus alleen de bladeren zijn nodig.
Doe de munt in een geëmailleerde pan, voeg 3 liter water en 600 g suiker toe. Roer tot de suiker volledig is opgelost, breng het mengsel aan de kook, kook 3-4 minuten, verwijder het schuim, haal dan de pan van het vuur, dek af en laat 1 uur staan.
Zeef het wort door kaasdoek, knijp de munt droog (niet meer nodig).
Giet het vloeibare deel in een gistingstank, voeg het resterende verse ongekookte water (1 liter) toe, voeg citroenzuur toe. Mengen.
Verdun de wijngist volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg deze toe aan de most. In plaats van gist kun je zuurdesem gebruiken.
Sluit de container met een waterslot van elk ontwerp, zelfs een medische handschoen met een gat in een van de vingers is voldoende (doorboren met een naald).
Breng het wort over naar een donkere kamer (of dek af met een dikke doek) met een stabiele temperatuur van 18-28 °C. Laat staan tot het einde van de fermentatie.
7 dagen na het plaatsen van het waterslot de volgende portie suiker toevoegen. Om dit te doen, giet je 200 ml wort door een buisje in een aparte container en verdun je 300 g suiker erin. De resulterende siroop wordt terug in het wort gegoten en afgesloten met een waterslot.
Herhaal na nog eens 8 dagen de procedure beschreven in de vorige stap en voeg alle resterende suiker toe (300 g).
De fermentatieperiode van zelfgemaakte muntwijn is 35-45 dagen. Het einde van het proces kan worden bepaald door de afwezigheid van bellen uit het waterslot (leeggelopen handschoen), een laag sediment op de bodem en opheldering van het wort.
Opgelet! Als de gisting meer dan 50 dagen duurt vanaf het moment dat het waterslot is geïnstalleerd, moet de wijn uit het bezinksel in een andere container worden afgevoerd en onder een waterslot worden geplaatst om bij dezelfde temperatuur te fermenteren, anders kan er bitterheid ontstaan.
Giet de gefermenteerde jonge wijn van munt door een rietje in een andere container en probeer het bezinksel niet aan te raken. Proef de drank. Voeg eventueel extra suiker toe voor zoetheid.
Giet de wijn in rijpingscontainers. Het is raadzaam om ze tot aan de bovenkant te vullen om contact met zuurstof te vermijden. Sluit hermetisch af. Als er in de vorige fase suiker is toegevoegd, is het raadzaam om de containers de eerste 7-10 dagen onder een waterslot te houden in geval van herhaalde gisting.
Breng de muntwijn voor rijping over in een koelkast of kelder met een temperatuur van +2-16 °C. Wacht minimaal 3-4 maanden voor gebruik (bij voorkeur 6-8).
Wanneer een neerslag verschijnt met een laag van 1-2 cm, filtert u de drank door deze in een andere container te gieten. Het proces wordt als voltooid beschouwd wanneer het bezinksel enkele maanden niet verschijnt.
De afgewerkte drank kan worden gebotteld voor opslag en goed worden gesloten.
De houdbaarheid van muntwijn is maximaal 3 jaar. Vesting - 9-13%. Ik raad je aan om gekoeld te serveren tot 12-15°C.
Bron: https://nl.healthy-food-near-me.com/homemade-mint-wine/
Datum: 15 December 2023