Recepten - Wijn maken
Hoeveelheid: 10 liter
Algemene Aanwijzingen.
De Juiste Vruchten Kiezen.
Bijna alle vruchten zijn geschikt om wijn van te maken. Kies een geschikte vrucht en houdt rekening met het oogstseizoen. Maak vruchten als bijvoorbeeld aardbeien en bramen fijn zonder de pitjes stuk te maken want die geven de wijn een bittere smaak. Van bijvoorbeeld pruimen en perziken moet zowel de pit als de schil verwijderd worden.
(Voor 10 liter wijn)
De honing oplossen in 4 liter water en 10 min. tegen de kook aanhouden samen met de citroenschil. Na afkoeling direct in de gistingsfles doen met het citroenzuur, wijnsteenzuur, de tannine, het gistvoedingszout en de wijngist. Na een week de gistingsfles aanvullen tot de schouder van de fles met water. Mede moet minstens 6 tot 12 maanden rijpen voordat het op smaak is.
(Voor 10 liter wijn)
Maak de vruchten fijn, doe de pulp in z’n geheel in een schone emmer. Overgieten met 6 liter kokend water en 1 kg suiker door de pulp roeren, na afkoelen de rest van de ingrediënten toevoegen met als laatste de wijngist. Goed afdekken en 3 x per dag doorroeren met een houten lepel. Daarna iedere dag 150 gram suiker door de pulp roeren. Na tien dagen zeven en in een gistingsfles verder laten uitgisten. Bij het hevelen een beetje sulfiet toevoegen om de wijn niet bruin te laten worden.
(Voor 10 liter wijn)
De vruchten schillen, ontpitten en fijnmaken en in een schone emmer doen. Overgieten met 6 liter kokend water en 1 kg suiker door de pulp roeren, na afkoelen de rest van de ingrediënten toevoegen met als laatste de wijngist. Goed afdekken en 3 x per dag doorroeren met een houten lepel. Daarna iedere dag 200 gram suiker door de pulp roeren. Na tien dagen zeven en in een gistingsfles verder laten uitgisten.
(Voor 10 liter wijn)
De bramen wassen en kneuzen. Overgieten met 5 liter kokend water en 1 kg suiker door de pulp roeren, na afkoelen de rest van de ingredienten toevoegen met als laatste de wijngist. Goed afdekken en 3 x per dag doorroeren met een houten lepel. Daarna iedere dag 200 gram suiker door de pulp roeren. Na acht dagen zeven en in een gistingsfles verder laten uitgisten.
Datum: 15 December 2023