Recepten - Inmaken
Pluk de vlierbloesemschermen in de ochtend op een droge dag. Schud ze even uit voor de insecten die erin kunnen zitten. Gebruik alleen schermen met mooie frisse bloesem waarvan alle bloemen uitgekomen zijn. Doe zo veel mogelijk schermen zonder dikke stelen in een grote pan of emmer met deksel.
Overgiet de schermen met zoveel water dat ze onder staan maar ook niet veel meer. Zo zorg je dat je een geconcentreerde smaak krijgt en dat is wat je wil bereiken. Doe de deksel er nu op en laat dit mengsel 1 dag staan op een koele plek in je huis.
Giet nu alles door een groot vergiet met een kaasdoek zodat je alleen het vocht overhoud. Zo krijg je een mooie transparante vloeistof. Helemaal helder krijg je het alleen nooit omdat er altijd wat fijn stuifmeel overblijft in het water.
Meet de hoeveelheid vocht af en doe het in een grote pan. Voeg nu per liter 1250 gram suiker toe en verhit het tot het net niet kookt. Roer tot de suiker is opgelost, je bent hier afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer 10 minuten mee zoet. Roer het citroenzuur erdoor tot het is opgelost. Citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en lange houdbaarheid. Ook zonder citroenzuur is deze siroop goed houdbaar maar wel minder lang.
Flessen van te voren goed schoon met kokend water. Vul de flessen nu heet af. Sluit ze direct na het vullen goed af.
Bewaar de flessen op een koele en donkere plaats. De siroop is ongeveer 1 jaar houdbaar.
Voeg tijdens het trekken van de bloesem ook eens bloemblaadjes van viooltjes, rozen of madeliefjes toe.
Ook kan je kruiden mee laten trekken zoals: gember, kaneel, anijs, jeneverbes
En natuurlijk kan je ook fruit toevoegen zoals: rode besssen, zwarte bessen of aardbeien
Datum: 17 maart 2022