Recepten - Inmaken
Kombucha is een zelfgemaakte frisdrank. Om dit te kunnen maken heb je een Kombucha-zwam nodig, ook wel een scoby genoemd. Deze zwammen zijn te koop, maar als je iemand kan die er een heeft, kan je vast wel een klein beetje van deze zwam krijgen.
Een kombucha-zwam is een glibberige slappe zwam, die boven op de thee komt te leggen. In deze zwam of scoby leven diverse soorten bacteriën en schimmels.
Deze zwam groeit in thee met suiker. Het moet wel echte thee zijn en geen smaakjesthee. Zwarte thee, groene thee of olong-thee zijn prima. Ook de suiker is belangrijk. Suikervervangers doen het hier niet. De bacteriën eten deze suiker op en scheiden hierbij azijnzuur en koolzuur uit. De thee wordt dus zuurder en wordt koolzuurhoudend.
Maak 1 liter sterke thee en voeg hier 50 tot 100 gram suiker aan toe. Laat dit enkele minuten koken en vervolgens volledig afkoelen. Ik maak mijn thee 1 dag van te voren en laat hem de hele nacht op de aanrecht staan.
Zeef de thee, doe hem in een grote pot en voeg de scoby toe. Dek de pot af met een kaasdoek of schone theedoek en zet dit vast met een elastiek. Zet de pot weg op kamertemperatuur. Nu gaan de bacteriën en schimmels aan het werk, dit wordt de eerste fermentatie genoemd.
Na ongeveer 7 dagen is de kombucha klaar. Maar dat is afhankelijk van de temperatuur en je smaak. Hoe langer je wacht, hoe meer suikers er omgezet worden en dus hoe zuurder hij wordt. Als de pot warm staat gebeurd dit proces sneller dan wanneer de pot in een koude omgeving staat. Na ongeveer 14 dagen zijn alle suikers omgezet en houd je een azijnzure drank over, die ook prima als azijn gebruikt van worden.
Neem nu een schaaltje en doe hier een half glaasje kombucha in en vervolgens de zwam. De rest van de kombucha kan je door een zeefje in een petfles gieten. Laat deze fles nog 1 dag op de aanrecht staan (een tweede fermentatie). Zo krijgt de drank nog iets meer prik. Zet hem daarna in de koelkast.
In de koelkast staat het proces bijna stil en zal hij niet snel nog zuurder worden. Drink je brouwsel koud, dan is hij het lekkerste.
De zwam en het kleine beetje kombucha dat je apart gehouden had gaan weer in een pot met afgekoelde, verse thee met suiker. Afdekken met een doek en weer 7 dagen laten staan.
Als je even geen kombucha wilt maken, zet de zwam dan met een beetje verse thee met suiker in de koelkast. Hij kan daar zeker 4 tot 6 weken bewaard worden.
Na het zeven van de kombucha kan je er vers fruit bij doen voor de tweede fermentatie. Laat de petfles dan 1 of 2 dagen op de aanrecht staan, zodat de kombucha de smaak van het fruit kan aannemen. Draai elke dag de fles even open, zodat hij niet te veel druk opbouwt.
Datum: 10 Januari 2024