Recepten - Graan en deegwaren
Hoeveelheid: 1 brood
Zorg ervoor dat het water en de wei op kamertemperatuur zijn.
Doe de bloem en het zout in een kom en roer goed door met een garde.
Voeg de gist toe en roer nog eens goed door.
Voeg de wei en het water toe en kneed tot een soepel deeg waar je een vliesje van kan trekken tussen je vingers.
Bol het deeg licht op en leg in een ingevette kom.
Dek de kom af met een deksel en zet weg op een tochtvrije plek van 30 graden Celsius.
Laat een uur rijzen tot dubbel volume.
Druk met de vlakke hand de lucht eruit en vorm voorzichtig tot een rechthoekige lap die in de breedte voor je ligt.
Vouw de linkerkant naar het midden, vouw dan de rechterkant tot net iets over het midden.
Druk met de vlakke hand de ingevouwen lucht eruit.
Rol van onder naar boven op en geef je deeg op deze manier spanning.
Leg de rol met de naad naar onderen in een ingevet bakblik.
Zet het deeg in een tochtvrije, vochtige (zet er een bak met dampend water bij) ruimte van 30 graden Celsius.
Laat een uur rijzen. Het deeg is goed gerezen wanneer de deeghuid mooi strak staat en je met je vinger een afdruk kun maken die langzaam weer terug veert. Komt deze direct weer omhoog dan moet het deeg nog even langer rijzen, zakt je deeg in of blijft de afdruk staan, dan heeft je deeg te lang gerezen.
Verwarm de oven tijdig voor op 220 graden Celsius. Bak het brood in 30 minuten gaar.
Haal het brood na het bakken direct uit de vorm en laat afkoelen op een rooster alvorens het aan te snijden.
Eet Smakelijk !!
Datum: 25 maart 2022