Tulband.


Graan en deegwaren

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten

Aantal personen: ...


Ingrediënten:

  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram zachte boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 flinke eieren
  • eventueel poedersuiker

Voorbereiding:

Wel de rozijnen en krenten gedurende 15 minuten in warm water. Laat ze daarna goed uitlekken en dep ze droog met een theedoek. Het is nog mooier als je dit een dag van te voren doet, zodat de rozijnen en krenten goed droog zijn.

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de uitgelekte rozijnen en krenten in een kom met 1 tot 2 eetlepels bakmeel even omscheppen om te voorkomen dat ze in het beslag snel naar onderen zakken.

 

Zeef de rest van het bakmeel boven een andere kom.

In nog een andere (beslag)kom de boter, basterdsuiker en vanillesuiker met de mixer in ongeveer 10 minuten tot een romige massa kloppen. Dan de eieren een voor een erdoor kloppen. Voeg pas een volgend ei toen als het vorige helemaal door het botermengsel is opgenomen.

Dan het zelfrijzend bakmeel beetje voor beetje toevoegen en met een spatel luchtig door het boter/eimengsel scheppen. Tot slot de krenten en rozijnen erdoor spatelen.

 

Doe het beslag in een ingevette tulbandvorm en strijk de bovenkant glad. De bakvorm op een rooster in het midden van de oven schuiven en de tulband in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar bakken.

Tulband uit de oven nemen en eerst circa 10 minuten in de vorm laten afkoelen. Daarna de vorm omstorten op een plank of rooster en verder laten afkoelen. Bestrooi de tulband eventueel met wat poedersuiker.

 

Eet Smakelijk !!

 


Datum: 8 april 2022