Hier volgt de uitleg van diverse begrippen en/of termen.
Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. De bekendste voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, wijn, bier, sojasaus, tempé en zuurkool.
Steriliseren is het ontsmetten van je potjes of gereedschap. Meestal gebuurd dit met stoom of kokend water. Ook kan dit in een oven die een temperatuur heeft van tenminste 100 graden. Het doel is om alle schimmels, gisten en bacteriën te doden en er op die manier voor te zorgen dat je produc niet bederft.
Wei is een restproduct dat overblijft bij de bereiding van kaas of hangop.
Bij de bereiding van hangop laat je het vocht uit de yoghurt lekken. In de theedoek zit dan de hangop en het overgebleven vocht is wei. Wei bezit veel eiwitten en kan gebruikt worden bij de bereiding van pannenkoeken, het bakken van brood of voor het laten fermenteren van je zelfgemaakte mayonaise.
Laatst gewijzigd: 10 Januari 2024