Rendang.

Indonesisch stoofvlees


Aziatische gerechten

Bereidingstijd: ... uren  ... minuten

Aantal personen: ...


Ingrediënten:

  • 1 kg runderstoofvlees
  • 2 el sambal oelek
  • 1 tl gula djawa (Ruwe palmsuiker)
  • 400 ml kokosmelk
  • 300 ml water
  • zout
  • 2 salaam blaadjes
  • 4 djeroek poeroet (limoen/citroen blaadjes)

 

De boemboe

  • 2 tl gemalen komijn (djinten)
  • 2 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 4 kemiri nootjes geroosterd
  • 1 à 2 stengels citroengras (sereh) in stukjes (of voeg dit pas later, licht gekneusd aan de pan toe) of 1 tl laospoeder
  • ½ tl kurkuma (koenjit)
  • 1 flink stuk gember (djahé)
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • ½ tl trassi
  • 6 lomboks (Spaanse pepers)
  • 6 el water

Voorbereiding:

Snijd het vlees in blokjes. Liefst niet te klein, maar dat moet je zelf weten. En wrijf het in met de sambal oelek. Zet klaar.

 

Snij alle ingrediënten voor de boemboe in kleine stukjes en doe dit in een blender. Maal alles fijn. Je krijgt dan een lekkere dikke saus. Als het vermalen niet lukt doe er dan een klein beetje olie bij.

 

Bereiding:

Fruit de boemboe in een pan met dikke bodem in wat olie aan. Gewoon om de rauwigheid van de ui wat weg te krijgen, tot er een lekkere gebakken geur vanaf komt.

 

Doe dan het vlees erbij. Voeg daarna de gula djawa (palmsuiker), de kokosmelk, het water, een klein beetje zout, de salaam blaadjes en de djeroek poeroet toe.

 

Breng alles voorzichtig aan de kook en laat het op een zacht vuurtje in een paar uur gaar sudderen. Pas op dat de rendang niet in de schift schiet. De bedoeling is dat de saus enorm indikt, daarvoor leg je de deksel schuin op de pan en roer je alles (vooral op het laatst) regelmatig door. Maar eerlijk gezegd is een wat smeuïgere rendang ook best lekker.

 

Eet Smakelijk !!

 

Uit eigen moestuin:

komijn, koriander, knoflook, uien


Datum: 11 februari 2022