Je kunt gemakkelijk zelf appelazijn maken. Je gebruik hiervoor de schillen en klokhuizen van de appels, maar je kunt ook de hele appels gebruiken.
Bewaar de klokhuizen en de schillen van de appels die je eet. Je kunt deze in een bakje in de vriezer doen. Zodra je van 6 tot 8 appels de klokhuizen verzameld heb doe je ze in een grote pot van 1,5 tot 2 liter. Doe hier een flinke schep suiker bij en vol de pot met kraanwater. Dek de opening van de pot vervolgens af met een kaasdoek of oude theedoek en zet deze vast met een elastiek.
Roer het geheel elke dag even door. Zo versnel je het proces en voorkom je dat de appels gaan schimmelen.
Na ongeveer 1 week zal het geheel lichtjes naar alcohol ruiken. Dit hoort zo.
Na 2 weken zal het water naar azijn ruiken.
Na 3 weken kan het geheel gezeefd worden. De azijn is nu gereed. Bewaar de azijn in een steriele pot of fles.
Gebruik.
Natuurlijk kan je de azijn gebruiken bij het bereiden van eten. Heerlijk door de sladressing of over de sperzieboontjes. Maar je kunt de azijn ook gebruiken als schoonmaakmiddel.
Na het wassen van je haren kan je de azijn ook gebruiken als crèmespoeling.
Laatst gewijzigd: 9 Januari 2024