Latijnse naam: Plantago lanceolata
Familie: Weegbreefamilie
Andere namen:
Deze vaste plant heeft smallere bladeren als zijn soortgenoten. Ze staan in een rommelige bladrozet. op de gegroefde stengels staan de aren met kleine witte helmknoppen. Deze aren kunnen 4 tot 5 cm groot worden. Hij bloeit van mei tot in oktober. De overblijvende plant kan wel 50 cm hoog worden. Hij sterft in het najaar af en komt in het voorjaar weer op.
Hij kan redelijk goed tegen betreding en groei dan ook op onverharde wegen en paden. Ook in bermen is hij geregeld te vinden. Verder staat hij in de weide en op vochtige, zeer voedzame gronden. Hij is in grote delen van West-Europa inheems.
Zaaien van april tot in juli. Het is een lichtkiemer, dus de zaden niet afdekken met aarde. Liever afdekken met doorzichtig plastic of acryldoek. Voor ontkieming van de zaden moeten ze licht vochtig en warm zijn, maar geef ze eerst even een koude-periode.
Het is waardplant voor de veldparelmoervlinder, bosparelmoervlinder, tweekleurige parelmoervlinder, westelijke parelmoervlinder, de weegbreebeer en de microvlinders Homoeosoma sinuella, Celypha striana en Cacoecimorpha pronubana.
Ja. De smaak is als champignons, zeker de bloemen.
Het blad wordt vaak gegeven aan konijnen en cavia's. Ook kan in april, mei en juni het jonge blad gegeten worden in salades. Ook kan het blad bereid worden als spinazie. Snij smalle repen voor n een ei-gerecht. Ook is het heerlijk in soepen en sauzen.
De bloemen kunnen gegeten worden als snak of ingemaakt worden in azijn of olie.
Van augustus tot oktober kunnen de zaden geoogst worden. Deze zijn lekker in groentegerechten. Ook kan er olie uit gewonnen worden. Dit is heerlijk op toastjes of door salades.
In de wintermaanden kan de wortel geoogst worden. Deze kan fijngesneden worden en met andere groenten gebruikt worden in bladerdeeg en in hartige taarten.
Het blad wordt uitwendig gebruikt bij huidaandoeningen. Bekent is het stuk gewreven of gekneusd blad op de huid na contact met brandnetels. Verder kan het gebruikt worden bij insectenbeten en steken, zonnebrand, schaafwonde, blaren, zwellingen en ontstekingen. Gekneusd blad helpt het bloed te stelpen en is schimmelwerend, het heeft dus een reinigende werking.
Bij oogontstekingen helpt een aftreksel van weegbree.
Inwendig helpt een aftreksel van de zaden tegen diarree, bij ontstekingen aan de urinewegen en tegen een spastische darm.
Thee van de blaadjes hebben een rustgevende werking op het gehele lichaam. Het helpt tegen een verstopte neus en tegen de verkoudheid. Ook werkt het laxerend en kan dus gebruikt worden bij constipatie.
Gorgelen kan met een koud aftreksel. Het helpt tegen keelontsteking, amandelontsteking, tandvleesontsteking enzovoort.
Het kruid heeft een prikkelende werking op de baarmoeder. Zwangere vrouwen kunnen dit kruid dus beter niet gebruiken.
Laats bijgewerkt op: 21 juni 2021