Perzikkruid.

korte omschrijving.

 


Latijnse naam: Persicaria maculosa

Familie: Duizendknoopfamilie (Polygonaceae)

 

Andere namen:

  • Roods
  • Reds
  • Smert
  • Christusbloed
  • Krödde

 


Omschrijving:

Dit 1-jarige gewas is een echte pioniersplant. Aan zijn ronde stengels komen langwerpige, puntige bladeren met een donkeren vlek in het midden. De wit-roze bloemetjes staan in trosjes aan het uiteinde van de stengels.

 

 

Eetbaar:

Ja. Van alle bovengrondse delen kan je thee maken. De thee is niet echt smaakvol. Snijd de plant klein en kook hem maximaal 2 minuten. Laat hem daarna 2 uur afkoelen. Het zal een lichtrode kleur hebben. Voeg een ander kruid toe om het een lekkere smaak te geven.

 

ook kunnen de bladeren als sla gegeten worden. Hij telt zeker mee als wilde groente.

  

Geneeskunde:

De thee van het perzikkruid help bij nierkwalen, nierstenen, reuma, bloedend tandvlees, aambeien, maagzweer, maagontstekingen, maagkanker. Drink de thee niet per kop tegelijk, maar neem elk half een een lepeltje.

 

Ook kan je er oude wonden mee genezen. Het sap van perzikkruid heeft een herstellende werking. Kneus het blad en smeer de oude wond ermee in.

 

Gorgelen.

Bij kiespijn en keelontsteking kan je een gorgeldrank gebruiken.

Kook de plant minimaal 10 minuten en laat hem helemaal afkoelen. Daarna is de gorgeldrank gereed voor gebruik.

 

 

Verwijderen:

Door wieden of schoffelen. De plant is gemakkelijk te verwijderen.

 


Laats bijgewerkt op: 1 februari 2021