Latijnse naam: Papaver
Familie: Papaverfamilie (Papaveraceae)
Andere namen:
Deze eenjarige kent iedereen. Er komen in Nederland en België 5 soorten voor:
Hij is te vinden op verstoorde, droge zandgronden die weinig voeding bevatten. Het zaad is uiterst kiemkrachtig en kan na vele jaren nog steeds opkomen. Hierdoor is het een echte pioniersplant.
De stengels zijn behaard, net als het blad. De bloemknoppen hangen meestal en gaan pas rechtop staan als de plant gaat bloeien. Na de bloei ontstaan de knotsvormige of bolvormige zaaddozen waar wel meer dan 100 zaden in kunnen zitten. Deze zaden zijn tientallen jaren kiemkrachtig.
Het zaaien van de klaproos geschiet het beste in de wintermaanden. Tussen oktober en maart kan je hem zaaien.
Het voorjaar is de beste periode. Spit de grond eerst even om, want hij het bewerkte grond nodig om te ontkiemen. Ook mag het zaad niet te nat liggen, anders zal het gaan rotten voordat het gekiemd is.
Na opkomst zal hij snel groeien en sommige soorten bloeien dan al in mei.
De bloemen hebben geen nectar, maar geven hoogwaardig stuifmeel, waar bijvoorbeeld de honingbijen dol op zijn.
Door het gebrek aan nectar zal de klaproos geen vlinders aantrekken.
Zaden van de klaproos kunnen in zoete gerechten gebruikt worden.
De zaden van de Slaapbol (Papaver somniferum) zijn de bekende maanzaadjes en worden wel gebruikt bij het bakken van brood.
Uit het sap van de Slaapbol (Papaver somniferum) is de bekende cocaine, opium en heroine te winnen. Dit heeft een rustgevende werking. Het is zwaar verslavend en valt bij ons onder de opiumwet. Het is bij wet verboden.
De melksap die in alle delen van de klaproos zit is zeer giftig voor mens en dier. Alleen de gedroogde zaden zijn te gebruiken.
De klaproos wordt gebruikt als heksenkruid.
Het zaad ontkiemd vooral waar de grond verstoord word. Hierdoor stonden de slagvelden in Vlaanderen en Noord Frankrijk na de Eerste Wereldoorlog al snel vol bloedrode klaprozen.
In het jaar 2020 bloeide er in Amerika zoveel klaprozen, dan ze vanuit de ruimte door de NASA gefotografeerd konden worden. (Zie foto hiernaast)
De planten zijn gemakkelijk af te schoffelen of uit de grond te trekken.
Foto: NASA
Laats bijgewerkt op: 30 juni 2021