LLatijnse naam: Tanacetum vulgare
Synoniem: Chrysanthemum vulgare
Familie: Composietenfamilie (Asteraceae)
Deze vaste plant heeft kantige, donkerbruine stengels, die tot wel 120 cm hoog kunnen worden. Aan het einde van de stengels bloeit hij van juni tot in augustus met 10-tallen kleine, ca. 1cm grootte bloemschermpjes met gele bloemen.
Het gevederde blad richt zich bij zonnig weer naar het zuiden. de bladeren hebben kiemharen die bij aanraking een kamferachtige geur verspreiden. De zaadjes zijn 2 mm lange nootjes.
Het is een goede waardplant voor spanrupsen en rupsen van uiltjes. Verder is het een waardplant voor vele andere vlinders en wantsen.
Nee, de plant is licht giftig.
Thee. Kook 2 gram bloementopjes met 200 ml water. Drink in de ochtend 1 glas. Niet meer gebruiken i.v.m. bijwerkingen. Voeg een ander kruid toe om de bittere smaak te maskeren.
Deze thee is goed voor maag, nieren en blaas. Ook werkt het goed tegen wormen, luizen en vlooien. Het kan de menstruatie op gang brengen.
Tegen pijnlijk tandvlees.
Kook het kruid in azijn. Zeef het en voeg honing toe. Daarna gebruiken om te gorgelen.
Tegen schurft, puistjes en sproeten.
Kook een handvol blad in 500 ml water en 500 ml melk. Daarna zeven. Gebruik het eens per dag als lotion. Bewaren in de koelkast.
De olie die van de plant kan worden gewonnen is giftig. Vroeger werd de plant gebruikt om een zwangerschap te beëindigen.
In de middeleeuwen was dit 1 van de 9 meest gebruikte kruiden om betoveringen te voorkomen. en nog steeds wordt bij sommige volkeren dit kruid gebruikt om afweer te beiden tegen tovenarij, spoken en onweer.
Wie op paasmandag een kopje boerenwormkruidthee dronk kreeg het hele jaar geen koorts.
Tovenaars gebruikte het kruid om donder te maken. Daarom wordt het ook wel donderkruid genoemd.
Wieden en schoffelen. Deze plant is gemakkelijk te verwijderen.
Laats bijgewerkt op: 22 juni 2021