Weet wat je eet (en drink). Door zelf je eten te kweken, ben je bewust van wat je eet. Dit geld natuurlijk ook als je zelf je eigen thee maakt.
Zowel op de tuin als in de natuur zijn er vele planten die geschikt zijn voor het maken van thee. Ze zijn gezond en kunnen een heerlijk smaak afgeven voor de thee.
Zeker de bekende planten, zoals munt kunnen gebruikt worden voor het zetten van thee. Zo zijn er vele planten waarvan het blad gebruikt kan worden. Ook zijn er vele bloemen geschikt om te drogen, zoals rozenblaadjes, appelbloesem en kersenbloesem. Sommige takjes en wortels kunnen ook gebruikt worden, denk hierbij aan zoethoutwortel, topjes van sparrenbomen, wilgenbast en eikenbast.
Vele planten uit de natuur hebben een iets bittere smaak en kunnen het beste in combinatie met andere planten gebruikt worden om een lekkere smaak te creëren.
Oogsten uit eigen tuin:
Vers (gekocht)
Oogsten uit de natuur:
Als je zelf in de natuur gaat oogsten, zijn er wel enkele spelregels waar je rekening mee moet houden.
Heerlijk is een kop met verse thee. Het bekendste voorbeeld is dan zeker weer de muntthee. Doe wat verse toppen munt in een kopje en gooi er kokend water overheen. Ook citroen, gember en munt zijn een goed combinatie. Sinaasappel met munt of met verse tijm is ook erg lekker. Laat je fantasie op de loop en probeer gewoon.
Er zijn diverse manieren om thee te drogen. Welke manier je ook gebruik, het is belangrijk dat de thee goed verdeeld wordt en niet teveel opgestapeld ligt.
In de openlucht.
Je kunt thee zonder hulpmiddelen drogen in de open lucht. Plaats de thee op een fijn rooster (bijvoorbeeld een theedoek of horrengaas) en laat het drogen door de wind, maar wel uit de zon. Zorg dat het mooi weer is, want bij veel neerslag zal de thee slecht droegen en waarschijnlijk gaan schimmelen. De thee moet binnen 3 dagen droog zijn.
Maak gebruik van een droogkast. Deze zijn er in diverse soorten en maten verkrijgbaar. Deze maken meestal gebruik van het stroomnet.
In de oven is ook een optie. Zet de oven aan op maximaal 40 graden. Verdeel de thee over de bakplaat en plaats deze in het midden van de oven. Laat de oven op een kleine kier, door bijvoorbeeld een pollepel tussen de deur te doen.
De droogtijd verschilt per soort. Dunne blaadjes zullen in enkele uren droog zijn. Bij dikke of leerachtige blaadjes kan het wel een dag duren. Stukjes takjes, schors of wortel duren het langst.
Verse thee met citroen, sinaasappel, munt en gember.
Het droogproces mag niet langer duren dan 3 dagen. Als de thee dan nog niet droog is gaat er iets fout. Verzamel de gedroogde thee en doe het in een luchtdichte verpakking. Vergeet niet om dit te labelen of om erop te schrijven wat erin zit, samen met een datum. Zo weet je later ook nog wat erin zit. Bewaar de thee op een droge, donkere plaats.
Vele wilde planten hebben ook een medicinale werking. Houdt hier rekening mee en wissel regelmatig van thee. Zo krijg je niet te veel van 1 stof binnen.
Als de thee als medicijn bedoeld is, overleg dan even met de huisarts of een fytotherapeut (kruidengeneesheer).
Laatst bijgewerkt: 10 juli 2022