Latijnse naam: Forsythia
Familie: Olijffamilie (Oleaceae)
Andere benamingen:
Deze bladverliezende heester bloeit al zeer vroeg in het voorjaar met kleine, gele, stervormige bloemetjes die de hele plant geel kleuren. Hij bloeit op 1-jarig hout. De bloei begint soms al in februari en gaat door tot eind april. Pas na de bloei verschijnt het blad.
Zonder snoei zal de struik tot 2,75 meter hoog en tot 3 meter breed worden.
Forsythia's worden meestal in een pot verkocht. Deze planten kunnen het gehele jaar geplant worden. Alleen als het vriest kan er niet geplant worden. Zet de plant dan op een luwe plek, totdat de vorstperiode weer voorbij is.
De meest voorkomende soort is Forsythia intermedia ‘Spectabilis’. Een struik met mooie helder gele bloemetjes en klein puntig blad.
Forsythia is een hele makkelijke plant. Het beste wordt hij op een droge plaats in de zon of halfschaduw geplant. Maar ook op een andere plaats in de tuin zal hij het prima doen.
Houdt een minimale ruimte van 1 meter aan tot de volgende plant.
Omdat de plant op 1-jarig hout bloeit moet er dus regelmatig gesnoeid worden. Dit gebeurd het liefst direct na de bloei. Snoei elk jaar 1/3 van de oudste takken 5 cm boven de grond. De struik zal nieuwe scheuten gaan maken, waarop hij het volgende jaar zal gaan bloeien.
Natuurlijk kan je dit gerust een jaartje overslaan, maar bij te kort snoei zal de plant minder gaan bloeien en ook minder blad aan de plant krijgen.
ook wordt er bij deze struik vaak vormsnoei toegepast. Hij wordt dan gesnoeid tot een grote bol of hij wordt verwerkt in een haag.
Geef zodra de plant begint met bloeien een ruime hand met koemestkorrels. Meer heeft de plant niet nodig.
Forsythia is niet giftig. De bloemetjes kunnen worden gegeten, maar ze zijn bitter en zeker niet lekker.
Stekken.
Knip na de bloei een paar mooie potlood-dikke takken af van 15 cm lengte. Verwijder de onderste bladeren en snij hem net onder een bladoksel schuin af. Steek de onderzijde in stekpoeder en steek hem daarna in een pot met stekgrond of potgrond. Zet de pot in de schaduw en houdt hem vochtig. Na een week of twee verschijnen de eerste blaadjes. Laat de stekken nog in de potten staan. Na ongeveer 6 tot 8 weken moeten de stekken voldoende wortels hebben om uitgeplant te worden.
Afleggen.
Buig in het voorjaar een jonge tak totdat hij de grond raakt. Gooi een een klein beetje grond overheen en zet de tak vast, bijvoorbeeld met een steen. Laat dit geheel een jaar met rust. Het voorjaar erop kan de aflegger losgeknipt worden en verplant worden naar een andere plaats.
Noordelijk wortelknobbelaaltje - Het blad kleurt koperkleurig en valt af. De plant kan eraan sterven.
Wortellesie aaltje
Kroongalziekte - De takken krijgen wratachtige knobbels die wel 5 cm groot kunnen worden.
Katten - Katten gebruiken de stam nog wel eens als krabpaal. Een stukje gaas om de stam kan helpen.
Eind februari bemesten met een flinke hand koemestkorrels.
Maart en april bloei
Eind april, begin mei snoeien
Laatst bijgewerkt op: 19 maart 2021