Leeuwenbek.

Latijnse naam: Antirrhinum majus

Familie: Weegbreefamilie (Plantaginaceae)

 

Andere benamingen: Grote Leeuwenbek

 

Deze veel verkochte 1-jarige plant is prima zelf uit zaad op te kweken. Zijn lange aren met leuk gekleurde bloemen trekken veel hommels aan.


De plant.

Leeuwenbekjes zijn 1-jarige planten die 15 tot 70 cm hoog kunnen worden. Ze vormen bossige planten met daarboven lange aren met bloemen. Deze zijn er in vele kleuren, wit, geel, rood, roze, paars en er zijn ook 2-kleugige soorten. De bloemen zijn zeer geschikt als snijbloem en je ziet ze dan ook steeds vaker in de gemengde boeketten in de bloemenwinkel. Onder de grond hebben ze een soort penwortel. Het zijn sterke planten die geregeld de slappe winters die we hebben overleven.

 

Zaaien.

Zelf Leeuwenbekjes zaaien is erg makkelijk. Let er wel op dat het lichtkiemers zijn en het zaad moet dus zeer oppervlakkig gezaaid worden. Het beste kan je dit doen in een bakje met zaaigrond, dat je afdek met een stukje plasticfolie. Zo droogt de zaaigrond niet uit. Na opkomst kan de folie verwijderd worden.

Zaaien kan al vanaf februari in huis. Vanaf half maart in de kas en vanaf half april in de volle grond. 

De jonge plantjes kunnen al vanaf half april buiten uitgeplant worden, maar beter is om even te wachten tot na de ijsheiligen.

 

Standplaats.

Zet Leeuwenbekjes op een voedselrijke, losse bodem in de volle zon. Hij staat graag op een iets droge grond. De plantafstand is ongeveer 20 cm.

 

Onderhoud.

Verwijder de uitgebloeide bloemen. Zo blijft de plant langer doorbloeien.

Als de bodem te droog wordt en de plant slap gaat hangen is het tijd om wat water te geven.

De hoge soorten hebben wel een beetje steun nodig.

 

Voeding.

Leeuwenbekjes stellen weinig eisen wat zijn bodem betreft. Zorg ervoor dat bij het aanplanten de bodem voldoende voeding heeft. Hij hoeft dan het gehele jaar niet bemest te worden.

 

Geinig.

Pluk eens een enkele bloem en knijp voorzichtig met twee vingers aan de zijkant van het bloemetje. Als je hierbij de bloem op zijn kop houdt, dan zie je hoe de plant aan zijn naam komt.

 

Zelf zaad winnen.

Na de bloei ontstaan er zaadhulsjes waar vele zaden in zitten. Zodra deze licht bruin en droog zijn gaan deze aan de bovenzijde open staan. Klip de gehele bloeiaren en schud deze boven een bakje leeg. Je zult zien dat je al snel heel veel zaadjes hebt verzameld. Bewaar het zaad op een droge, donkere plaats. Het zaad is slecht te bewaren, dus zaai het in het volgende jaar.

 

Kalender.


Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2021