Courgette is zeker 1 van mijn meest gewaardeerde planten op de tuin. Hij is gemakkelijk en als hij eenmaal vruchten begint te geven, pluk je er bijna elke dag wel 1 per plant. Meestal zet ik 1 of 2 gele courgettes en 2 of 3 groene courgettes. Met de opbrengst hiervan kan ik de hele straat voorzien.
Courgette is familie van de pompoen en de komkommer en hoort dus thuis op het bed van de vruchtgewassen. het is een grote, trotse plant met grote bladeren op lange stelen. Daartussen zullen de bloemen en later de courgettes groeien. De plant herken je op afstand.
Courgette is een gemakkelijke kiemer. Vanaf eind april/ begin mei kan je hem in huis of in de koude kas voorzaaien. Plant hem pas uit als hij even groter begint te worden en minimaal 4 blaadjes heeft.
Je kunt hem, na half mei, ook gelijk op plaats van bestemming zaaien. Maar kijk uit voor slakken, want zij zijn er dol op en zullen de plant met huid en haar verslinden. Gooi er wat gebroken eierschalen of wat schelpengrid omheen, hier hebben de slakken een hekel aan.
Zaai na 6 tot 8 weken een aantal nieuwe planten. Zo kan je langer blijven oogsten.
Het worden flinke planten en dus houdt een afstand van minimaal 1 x 1 meter aan. In het begin kan het zijn dat de planten alleen mannelijke bloemen maken. Dit geeft niets en gaat vanzelf weer over. Waarschijnlijk is de plant gewoon nog te jong. Plant het liefst meer dan 1 plant, zodat er kruisbestuiving plaats kan vinden. Zo krijg je meer en mooiere courgettes.
Verder zijn er ook nig bewaarcourgettes. Deze zijn bolvormig en geelgroen van kleur.
Courgettes zijn echte zonaanbidders. Hoe warmer de plant staat, hoe meer courgettes hij zal produceren. Zorg ervoor dat de plaats wel voldoende ventileert, dit om meeldauw tegen te gaan.
Goede buren:
Slechte buren:
De courgetteplant draagt mannelijke en vrouwelijke bloemen. Deze zijn goed te herkennen door het steel waar hij op staat. De mannelijke bloem staat op een dunne steel. Deze is er enkel om de vrouwtjes te bevruchten. De vrouwelijke bloemen staan op iets dikkere stelen, het vruchtbeginsel. Deze zal na bevruchting uitgroeien tot een mooie courgette. Wordt de bloem niet bevrucht, dan zal de courgette iets gaan groeien en daarna zal hij wegvallen.
Courgettes vragen wel wat voeding. Het zijn tenslotte grote planten die veel vruchten geven. Spit lekker veel mest onder en zorg dat er voldoende stro tussen zit voor de afwatering.
Ze hebben ook veel water nodig. Het grote blad verdampt tenslotte ook nogal wat. Maar de fijne wortels houden er niet van om constant in het water te staan, vandaag dat er een goede afwatering nodig is.
Oogst de courgettes niet te groot. Liever iets te klein dan iets te groot. 15cm lang is een mooie maat. Als een plant eenmaal begint te geven is het noodzakelijk om elke dag even te kijken. Je zult ervan versteld staan hoe snel de courgettes groeien.
Gegarandeerd dat je soms een courgette over het hoofd hebt gezien. Oogst deze alsnog, zodat de plant vruchten blijft maken. Ik voer deze courgettes aan de kippen, maar je kan er ook soep van maken.
Ook hier telt weer, vers is het lekkerst. Maar courgettes zijn prima enkele dagen te bewaren, soms wel tot enkele weken. Bewaar ze buiten de koelkast, want daar is het te koud.
Heb je maar een halve courgette nodig, leg de andere helft dan droog en niet afgedekt weg. De gesneden zijde zal dan iets indrogen. Later snijd je er een dun plakje af en de rest is nog prima te gebruiken.
Zelf vrezen wij ook courgettes in. Ik spoel ze af en snijd ze in kant en klare stukken. Daarna worden ze rauw ingevroren. Heerlijk voor in de soep of om te roerbakken.
Naast de slakken die de blaadjes van de jonge planten erg lekker vinden, heb je weinig last van ongedierte. Soms vinden de muizen je pas gezaaide zaden, die zij erg lekker vinden.
De oudere planten kunnen gevoelig zijn voor meeldauw, waar de plant dan uiteindelijk ook aan zal bezwijken. Verwijder aangetaste bladeren en laat ze niet in de buurt slingeren. Zo kan je de oogst zeker nog enkele weken rekken.
Slecht bevruchte bloemen kunnen nog wel eens slappe vruchten geven, vooral bij jonge planten. Deze vruchten zijn gevoelig voor grauwe schimmel. en moet zo snel mogelijk verwijderd worden.
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2023