Suikerwortel.

(Sium Sisarum)

 

Historische Midden-Europese-, bijzondere wortelgroente met zoete wortels. Al in de oudheid bekend, een delicatesse. In de 16e eeuw door de komst van de aardappel verdwenen. Deze vergeten groente wordt nog maar zelden geteeld.


De plant.

Het is een meerjarige plant met een bundel zeer zoete wortels van ongeveer 1 cm doorsnee. De smaak lijkt op peterselie en pastinaak, maar dan zoeter. De plant zelf kan 180 cm hoog worden. Hij bloeit met schermen met heel veel kleine witte bloemetjes, die zeer geliefd zijn bij insecten.

 

Suikerwortel was mogelijk al bij de Romeinen bekend en is in elk geval rond 1546 opnieuw in Europa geïntroduceerd. Zoetigheid was lux in die tijd, dus het behoorde tot de koningsmalen. In de 16e eeuw verdwijnt het gewas bijna en wordt hij vervangen door de aardappel.

 

Zaaien.

Zaaien kan in september of in het voorjaar Later uitplanten op een afstand van 30 cm in de regel en een regelafstand van 40 cm. Zaad kiemt moeilijk, maar als vaste plant komt hij elk jaar terug.

 


Standplaats.

Hij vraagt een zonnige,  voedselrijke en vochtige standplaats.

 

Bereiding.

U maakt ze net zo klaar als schorseneren. Met deze groente halen we weer oude historie in huis. 

 

Oogsten.

De witte wortels kunnen de hele winter uitgegraven worden of in de kelder overwinteren.

Ziektes en plagen.

Deze plant is weinig vatbaar voor ziektes.

 

Zaad kopen.


Laatst bijgewerkt op: 4 juli 2022