Deze vaste plant behoort tot de Duizendknoop-familie. Hij was al vroeg bekend bij de Chinezen, Grieken en Romeinen. Al 5000 jaar geleden werd hij geroemd voor zijn genezende werking. Hij werd toen nog niet gegeten, dat is pas van de laatste eeuwen..
In de winter sterft de plant bovengronds helemaal af, waarna hij in maart weer uitloopt. En hoe, in slecht een paar weken staat daar weer een grote plant. Onder de grond maakt hij een flinke wortel, waar de stelen uit groeien.
Rabarber kan heel goed gezaaid worden. Je kan dan ook bij elk tuincentrum zaad kopen. Een nadeel is dan echter wel dat als straks de rabarber volwassen is, hij ook gemakkelijk zal gaan bloeien. En dat wil je nou net weer niet.
Als je iemand kent met een grote rabarberplant dan is deze heel gemakkelijk te delen. Als je niemand kent die rabarberplant heeft, kan je ook bij dat zelfde tuincentrum voor een euro of 6, 7 een plant kopen. Doe dit bij voorkeur in het najaar of het vroege voorjaar.
Rabarber staat graag op een rijke en vochtige, iets zure plaats. Aan de rand van een beek of langs de mesthoop doet hij het prima.
Geef de plant ook flink de ruimte, want het worden grote, imposante planten. Bewerk de grond voor door het onderspitten van oude mest en compost. Zet daarna de planten op een regel 60 cm uit elkaar. Als losse plant mag je ze nog iets meer ruimte geven. Houdt dan maar het liefst 80 cm aan. Geef vervolgens flink water. Pluk het eerste jaar nog niet. Geef de plant de kans om groot en sterk te worden. Daar heb je later echt profijt van.
Red Champagne
- Deze zoetige rabarber heeft mooie rode stelen.
Holsteiner Blut.
- Deze maakt vrij grote, dikke stelen met een mooie rode kleur.
Victoria.
- Middelvroeg ras met een licht rode kleur.
Goede buren:
Slechte buren:
/////
Heef de plant eens per jaar een flinke emmer oude stalmest. Houdt het hart van de plant vrij en laat de mest op de grond liggen. Zo zal de voeding geleidelijk aan de grond inregenen en werkt de mest als mulch-laag, waardoor de bodem vochtig blijft.
Als de plant bloemstengels gaat maken, kan je deze het beste verwijderen. Anders gaat er veel te veel energie naar de bloemen.
Eens in de 5 jaar moet de plant opgegraven en gedeeld worden. Steek met een scherpe spade de wortelkluit in stukken. Daarna kan het beste op een andere plaats een nieuwe plant of regel met planten worden opgezet. Neem stekken met het liefst 3 ogen of meer van de buitenkant van de wortelkluit en gooi het middelste deel in kleine stukjes op de composthoop.
Vanaf het tweede jaar kan er geoogst worden. Oogsten gebeurt in het voorjaar en kan daarna tot de vorst aan toe. Oogst je de plant regelmatig kaal, stop dan met oogsten op de langste dag (21 juni). Dan kan de plant daarna weer aansterken.
Het oogsten is simpel. Zoek een mooie stengel uit en pak deze zo laag mogelijk vast Trek nu voorzichtig de steel naar boven. De rabarberstengel zal nu van de plant los komen. Pluk op deze manier genoeg stengels. Daarna kan bij de composthoop de rabarber even schoongemaakt worden. Verwijder de losse velletjes van de voet van de steel en snijd het blad eraf. Je houdt zo mooie en lekkere rabarber over.
Onverwerkte rabarber kan je enkele dagen in de koelkast bewaren.
Rabarber wordt het meeste als compote gegeten. Door het toevoegen van genoeg suiker is de dan ook redelijk lang houdbaar. Dit is prima in te vriezen en dan is het zeker een jaar houdbaar.
Ook is rabarber lekker in aardbeien-rabarberjam. Dan is het zeker een jaar houdbaar.
Hoewel de plant weinig vatbaar is voor ziektes, kan er bladvlekkenziekte en/of valse meeldauw voorkomen. Dit kan tot vroeg afsterven van de plant leiden. Verwijder de stelen en het blad. De plant zal weer opnieuw uitlopen.
Ook kan er roest optreden. Dis is een parasiterende schimmelziekte. Plukt alle stelen en voer ze voorzichtig af. Ook hierna zal de plant weer opnieuw uitlopen.
Laatst bijgewerkt op: 17 juni 2022