Latijnse naam: Armoracia rusticana
Synoniem: Cochlearia armoracia
Nederlandse naam: Mierik of mierikswortel of peperkruid
Mierik is een vaste plant die gekweekt wordt voor de wortels. Hij behoord tot de kruisbloemenfamilie, waar ook de koolgewassen onder vallen. De witte bloemen van de plant valt dan ook in de smaak bij bijen en hommels. De bloei word ongeveer 1 meter hoog.
Het wortelgestel bestaat uit enkele hoofdwortels met vele dunnen zijwortels. De grote hoofdwortel berijkt een dikte van 5 tot 8 cm. Op de wortels komen de rozetten met licht gelobde bladeren.
Van oorsprong komt de plant uit Zuidoost Europa en heeft zich vanuit daar over grote delen van de wereld verspreid.
Mierik kan in maart gezaaid worden. Doe dit op een vochtig stukje grond wat in het voorgaande jaar voldoende bemest is.
Makkelijker is het om een stuk wortel te bemachtigen. Plant deze met zijn knoppen net onder de oppervlakte.
Hij staat het liefst op een wat zwaardere grond, maar hij doet het vrijwel overal. Hij staat graag warm, lekker in de zon of halfschaduw.
Mierikswortel wordt zeer veel in de keuken gebruikt. Zeker in Frankrijk en Groot-Brittannië wordt hij veel gegeten. Hij is zeer divers inzetbaar, zoals bij vlees, vis en in sausjes. Hij heeft een scherpe smaak en is enigszins vergelijkbaar het sterke mosterd.
De mierikswortel mag niet verhit worden anders verliest het zijn smaak. Wat licht verwarmen, zoals het meestampen in de aardappelpuree is geen probleem.
Het gebruik van mierikswortel zou vochtafdrijvend zijn, zorgen voor een goede bloedsomloop en een prima middel tegen keel, long of ademhalingsproblemen. Ook heeft het een antibacteriële werking.
Heeft u problemen met de nieren of de blaas, eet dan geen mierikswortel.
Zodra het blad afgestorven is kan de wortel geoogst worden. Licht de plant voorzichtig op het een platte vork. probeer de wortels zo weinig mogelijk te beschadigen. Snij alle zijwortels eraf en boen de wortels schoon. Laat daarna de wortels opdrogen.
Let erop dat alle stukjes wortel die in de grond achterblijven, potentiele nieuwe planten zijn. Slordig rooien kan dus al snel een ware plaag van nieuwe planten veroorzaken.
Snijd bij het oogsten de zijwortels van af. Kort deze in tot ongeveer 20 cm en plant deze gelijk weer uit. Zo kan je komend jaar ook weer oogsten.
Verwerk de geraspte mierikswortel binnen 30 minuten, anders zal de sterke smaak vervliegen. Door het toevoegen van azijn kan men het vervliegen stoppen en zal de smaak stabiel worden.
De mierikswortel die je over hebt kan in een bakje in de koelkast bewaard worden. Hij is hier zeker 3 weken houdbaar.
In een diepvrieszakje in de vriezer is hij ongeveer 6 maanden houdbaar.
Ook kan je de gerooide wortels op een vorstvrije, koele plek bewaren in licht vochtig zand. zo kan je ze gemakkelijk de gehele winter bewaren.
Rand.
Dit wordt door een schimmel veroorzaakt. Het gevolg zijn verstopte vaten die in een dwarsdoorsnede als zwarte spikkels zichtbaar zijn en als u de wortels in de lengte doorsnijdt als strepen.
Aangetaste planten vernietigen (niet op de composthoop) en op deze plaats minstens vier jaar lang geen mierikswortel kweken.
Laatst bijgewerkt op: 13 april 2022