(Allium ursinum L.)
Daslook wordt ook wel wilde knoflook genoemd en dat is niet voor niets. Hij ruikt en smaakt naar uien of knoflook en behoord dan ook tot dezelfde familie. De plant komt in Nederland veelvuldig in het wild voor. Met zijn knolvormige wortelsstokken kan hij hele stukken beslaan. Echter is hij maar kort te vinden. In maart, begin april komt de plant op. Al snel, eind april bloeit de plant met kleine witte bloemtrosjes. Na half juni sterft hij weer af.
De plant is volledig eetbaar en wordt veel gebruikt om Daslookpesto mee te maken. Maar let op! Er zijn andere planten die op Daslook ljken, maar niet eetbaar zijn.
Daslook kan gezaaid worden. Het duurd 4 tot 6 weken voordat hij ontkiemt en dan nog enkele weken voordat het een knap plantje wordt.
Het is veel gebruikelijker om het te scheuren. Steek met een scherpe spade een stuk van de plant af en zet deze op een nieuwe plaats. Zo heb je gelijk een knappe plant waar je al snel van kan oogsten.
Daslook staat graag op een voedselrijke, beschaduwde plek. Ook houd hij van een vochtige bodem. In de natuur is hij aan bosranden, slootkanten en drassige graslanden te vinden.
Daslook wordt in de keuken gebruikt als vervanger van knoflook.
Net als de meeste uiachtige werkt de Daslook positief op de ademhaling en de luchtwegen. Ook heeft het een positieve werking op de spijsvertering.
Let op! Er zijn diverse planten die op Daslook lijken. Het Lelietje-van-Dalen bijvoorbeeld. Alleen is deze uiterst giftig en kan hartverlamming veroorzaken. Pluk dus alleen als je zeker weet dat het Daslook betreft. Het belangrijkste verschil is de geur. Het gekneusde blad van de Daslook ruikt duidelijk naar ui of knoflook.
Het oogsten gebeurd dus in het voorjaar. Zowel het blad als de bloemen kunnen geoogst worden.
Oogsten uit de natuur is geen probleem. De plant is een krachtige groeier en ondervind er geen hinder van. Let er wel op dat u niet oogst langs een drukke weg of een plaats waar veel honden worden uitgelaten.
Vers geoogste Daslook kan je 2 dagen in de koelkast bewaren.
Ook kan je de Daslook even afspoelen, drogen en daarna invriezen. Daar is de Daslook enkele maanden te bewaren.
Ook als pesto is de Daslook enkele weken te bewaren.
Deze plant heeft weinig last van ziektes. Hij is echter wel iets gevoelig voor roest.
Laatst bijgewerkt op: 20 april 2022