Glycyrrhiza glabra is zijn Latijnse naam. Een plant die je niet zo snel zal verwachten op de moestuin. Toch is de teelt erg gemakkelijk. Je moet alleen veel geduld hebben.
Deze vlinderbloemige plant is winterhard. Hij bloeit in juni en juli met paarse bloemen en geeft mooie zaadpluizen. De wortels zijn eetbaar, de bekende zoethoutwortel. Ook wordt de wortel veel gebruikt om thee zoet the maken en in de medische wereld. Hoewel de plant redelijk winterhard is, kan hij het beste als kuipplant gehouden worden. Zo kan hij in het najaar in de koude kas gezet worden, waar hij de winter zeker goed doorkomt. Ook is het rooien van de wortels dan veel makkelijker. De plant wordt ongeveer 90 cm hoog.
Hoewel zaaien mogelijk is is het gebruikelijker om een stek te kopen. Als je even op het internet kijk, heb je er zo een gevonden.
Zaaien gebeurd in het voorjaar. Zorg dat de jonge planten vorstvrij staan.
Deze plant kan het beste in een hoge kuip geplant worden, zodat hij in de winter in de koude kas gezet kan worden. Hij kan in de winter prima buiten blijven, als hij dan maar droog staat, bijvoorbeeld onder een afdak.
Zorg voor goed doorlatende bodem op een warme, zonnige standplaats.
Als men meerdere plant wil zetten is de aangeraden hoeveelheid 3 planten per vierkante meter.
Aan het einde van de winter een paar cm boven de grond terugsnoeien.
Eens in de 3 jaar uitgraven. Enkele stukjes wortels met minimaal 1 oog terug in de kuip en hij zal weer uitlopen.
Zet de planten op een goed bemest stuk grond of in een pot met voldoende voeding.
Eens in de 3 jaar uitgraven. Knip de wortel in stukken van ongeveer 15 cm lang. Bewaar enkele stukken om weer te planten. Daarna de stukjes wortel minimaal een jaar laten drogen.
De zoethoutwortels moeten ongeveer 1 jaar gedroogd worden. Daarna zijn ze jaren te bewaren op een droge, donkere plek.
Laatst bijgewerkt op: 23 juni 2021