(Crambe maritima)
Hoewel deze koolsoort in Nederland nog niet zo lang bekend is, wordt hij bij onze zuiderburen, in België en Frankrijk al honderden jaren gegeten.
Zeekool is een vaste plant Hij heeft grijs, behaard blad en wordt ongeveer 60 cm hoog. In mei en juni bloeit hij met grote schermen met witte bloemetjes. Hij is zeer winterhard. In het najaar sterft hij boven de grond af om in het voorjaar weer uit te lopen.
De plant in in Nederland te vinden op de Waddeneilanden en op de afsluitdijk. Het is in Nederland een beschermde plant.
Verder is hij te vinden langs de kust van Frankrijk, Denemarken en Engeland. Vooral langs de kusten van Engeland zijn er erg veel te vinden. In de meeste van deze landen wordt hij als vergeten groente gezien.
Zaaien kan vanaf maart onder glas. Maar gaatjes van 2 cm diep en doe daarin enkele zaadjes bij elkaar. Na opkomst laat je 1 plantje groeien en verwijder je de overige plantjes. Je hebt wel wat geduld nodig, want het kan wel een maand duren voordat de eerste kiempjes zichtbaar zijn. Pas vanaf het derde jaar kan er geoogst worden.
Oudere planten kan je ook scheuren. Oogst daarna het eerste jaar niet, zodat de nieuwe planten eerst kunnen aansterken.
Hij staat graag op zandgrond met voldoende voeding. Ook staat hij graag een beetje zout. Zet hem lekker in de volle zon.
Deze vaste plant kan wel 20 jaar oud worden. Houdt hier rekening mee met het uitzoeken van een plaatsje.
Het is ook een hele mooie plant voor in de siertuin.
De plantafstand voor dit gewas is 60 cm uit elkaar.
Geef hem in het vroege voorjaar voldoende compost. Ook een ruime gift van zeewierkalk en gedroogde zee-algen wordt gewaardeerd.
Van deze plant wordt alleen de stengel gegeten. het blad is stug en niet eetbaar.
Als de plant minimaal 3 jaar oud is kan er van deze plant geoogst worden. In het vroege voorjaar worden de net opkomende stengels afgedekt met een emmer of zeekoolpot. De jonge scheuten staan zo uit de wind en lekker warm. Door het gebrek aan licht zullen de stengels langgerekt en gebleekt blijven en daardoor ook erg mals. Snijd ze net boven de grond af. Ze kunnen rauw gegeten worden en hebben een lichte koolsmaak. Ook kunnen ze bereid worden als asperges, de smaak zit dan tussen asperge en bloemkool in.
Oogst maximaal 3 keer per plant en verwijder daarna de emmer om de plant te laten groeien. Zo kan hij weer aansterken voor volgend jaar.
Soms kan hij last hebben van knolvoet, maar dat gebeurd maar weinig. Slakken willen nog wel eens van de jonge bladeren snoepen.
Geef in december of januari voldoende voeding voor het komende seizoen.
Eind januari worden de planten afgedekt (vanaf het derde levensjaar)
In maart en/of april kan er maximaal3 keer geoogst worden.
Laatst bijgewerkt op: 25 mei 2021