Witte kool kweken.

Wie kent ze niet, deze reuzen. Naast gegeten worden als kool kunnen ze ook tot zuurkool worden verwerkt.


De plant.

Witte kool is een sluitkool. Het beste kan er tijd gezaaid worden, zodat ze lekker de tijd hebben om te groeien. Witte kolen zijn de beste bewaarkolen.

Zaaien.

Er zijn vroege rassen en late rassen. Vroege rassen kunnen onder glas al in februari en maart onder glas gezaaid worden. Zodra ze handzaam zijn worden ze uitgeplant op een afstand van 60 x 60 cm. Deze kunnen vanaf september geoogst worden.

 

Late rassen worden vanaf half maart tot eind april buiten gezaaid. Zaai ze 2 cm uit elkaar op de lange regel. Deze worden later uitgeplant op een afstand van 60 x 60 cm. De oogst is van oktober tot de vorst.

 

Soorten.

 

Langedijker Bewaar

- De naam zegt het al. Deze kolen zijn goed te bewaren.

 

Roem van Enkhuizen

- Dit is een snel groeiende witte kool.

 

Marner Lagerweiss

- Deze late kool kan zeer goed bewaard worden.

 

Goede en slechte buren.

Goede buren:

  • Andijvie
  • Bonen
  • Bieten
  • Erwten
  • Kamille
  • Komkommer
  • Prei
  • Rabarber
  • Radijs
  • Sla
  • Spinazie
  • Veldsla

Slechte buren:

  • Oregano

Onderhoud.

Buiten het onkruidvrij houden, hebben kolen weinig onderhoud nodig. Belangrijk is het dat ze met regelmaat water krijgen. Dit voorkomt het scheuren van de kool.

 

Voeding.

Alle koolsoorten hebben graag veel voeding. Zorg dat er voldoende stalmest ondergespit wordt en geef nog enkele keren een handje koemestkorrels.

 

Oogsten.

Oogsten zodra de kool groot genoeg is. Neem een scherp mes, want de koolstronk kan nogal hard zijn.

 

Bewaren.

Verse kool is in de koelkast enkele weken te bewaren. Als het buitenste blad lelijk wordt kunnen deze verwijderd worden.

 

Schoon en droog kunnen ze aan de steel opgehangen worden. Doe dit op een koele, donkere, vorstvrije plaats en je kunt ze maanden bewaren.

 

Fijngesneden witte kool kan ook prima geweckt worden. Of blancheer het fijngesneden blad even en vries hem in. Hij is dan niet meer geschikt voor salades.

 

Ziektes en plagen.

Rand.

Door kalkgebrek kunnen de randen van de bladeren geel kleuren.

 

Luizen.

Zij kunnen de plant verzwakken.

 

Rupsen.

Rupsen kunnen in enkele dagen de jonge planten opeten. Ook grotere planten kunnen aardig te lijden hebben van rupsen.

 

Witte vlieg.

De planten kunnen aan de onderkant van het blad last hebben van witte vlieg. Zij gebruiken de planten om te schuilen en om eitjes te leggen. De spruiten zelf hebben er weinig last van.

 

Scheuren.

Door plotseling veel water na een droge periode kan de kool gemakkelijk scheuren. Oogst de kool en snijd hem schoon. De kool is nog prima te gebruiken.

 

Kalender.


Laatst bijgewerkt op: 5 februari 2021