(Raphanus sativus)
Radijsjes kweken is kinderlijk eenvoudig en snel te oogsten.
Radijsjes zijn er verschillende kleuren. Het bekendst zijn de rode rapijsjes met een witte punt. Deze zie je ook vaak in de winkel leggen. Maar er zijn ook helemaal witte, helemaal rode, gele en paarse radijsjes. Ze zijn rond, langwerpig of wortelvormig.
Radijsjes worden al heel lang gekweekt. In het oude Egypte werden ze al gekweekt. Er wordt zelfs gezegd dat de piramidebouwers betaald kregen in radijsjes.
Zaaien kan al zeer vroeg. In de kas van je ze al in februari en maart zaaien. Buiten kan je ze vanaf half maart tot eind mei zaaien. Zaai ze direct op plaats van bestemming en op een regel, 0,5 cm diep en 2 tot 3 cm uit elkaar. Zaai elke week een klein beetje. Na ongeveer 7 tot 10 dagen komen de eerste radijsjes op. 4 weken na opkomst kunnen de radijsjes alweer geoogst worden. Kijk even of ze een goede maat hebben. Ongeveer 2 tot 3 cm is een mooie maat.
Radijsjes zijn niet moeilijk over hun standplaats. Ze hebben graag een beetje zon. Houdt de grond vochtig, anders kunnen ze voos worden. Eigenlijk horen ze thuis in het bed van de koolgewassen, maar dit komt bij radijsjes niet zo erg nauw. Zaai ze waar je een klein stukje over hebt.
Radijsjes zijn heerlijk om zo op te eten. Je kunt er eventueel zout of suiker overheen strooien. Ook zijn radijsjes heerlijk door de salade. Ook het jonge blad is lekker door de salade.
Radijsjes zijn heel gezond. Ze bezitten vitamine B en C en veel ijzer en calcium. Het blad is nog veel rijker aan deze stoffen dan de radijsjes zelf. Radijsjes helpen je blaas schoon te houden en hebben een positieven invloed op de luchtwegen en de huid.
Oogst het liefst vlak voor gebruik. Kijk of het formaat van de radijsjes goed is en trek ze uit de grond.
Dit is zeer gemakkelijk. Pluk de radijs en halveer het blad. Plant de radijs opnieuw op. Ze gaan nu bloeien met hele mooie bloemetjes. Je hebt meerdere planten nodig voor de bestuiving. Na de bloei volgt het zaad. Zodra de zaden bruin kleuren kan je ze uitschudden boven een emmer. Het zaad is 5 jaar te gebruiken.
Na het oogsten snij je het beste het lof eraf, anders verdampt er te veel vocht uit het knolletje. Als je de radijsjes vochtig houdt kun je ze 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Aardvlooien willen de radijsjes nog wel eens aanvreten. Snijd na de oogst de beschadigingen eraf.
Als ze te droog staan kunnen ze voos en scherp van smaak worden.
Laatst bijgewerkt op: 4 maart 2021