Bosbessen kweken.

Amerikaanse Bosbes of Blauwe bes.

Latijnse naam: Vaccinium corymbosum

 


De plant.

Bosbessen (of eigenlijk Blauwe bessen) vormen bladverliezende, recht opgaande struiken die ongeveer 2 meter hoog kunnen worden. In mei bloeit de struik met kleine, witachtige bloemetjes.

 

Na de bloeit ontwikkelen de blauwe bessen die, afhankelijk van het soort, van juli tot in september te oogsten zijn. De verschillende rassen hebben verschillende bessen. Sommige soorten hebben besjes van slechts 0,5 cm groot, terwijl andere soorten bessen hebben van 2,5 cm groot.

 

De lancetvormige bladeren zijn licht groen en verkleuren in het najaar naar rood. Daarna verliest hij zijn blad. in het voorjaar loopt de struik opnieuw uit.

 


Standplaats.

Van natura komen deze struiken voor op veengronden. Dit betekend dat ze een zure grond vragen. Zorg bij het planten van de struik voor een luchtige, zure grond. Maak een grondmengsel van 50% porgrond + 50% tuinturf of turkmolm. De pH-waarde moet tussen de 4 en 5 liggen. Spit een ruim gat en vul dit met het grondmengsel. Ook kunnen ze in een ruime pot of kuip opgekweekt worden. Het liefst staan ze in de zon of halfschaduw. De beste planttijd is het voorjaar of het najaar. Plant je meerdere struikjes, houdt dan een plantafstand aan van 80 tot 120 cm.

 

Soorten.

Blauwe bessen zijn zelfbestuivend. Maar als men meerdere soorten aanplant zal er kruisbestuiving plaatsvinden. Hierdoor zal men een grotere opbrengst krijgen.

 

Blue Heaven - Deze heeft in augustus redelijk grote bessen.

Bluecrop - De grote bessen zijn in augustus te oogsten.

Bluejay - De redelijk grote bessen zijn in juli te oogsten.

Dixi - Deze heeft matig grote bessen die in september en oktober geoogst kunnen worden.

Duke - Deze heeft in juli redelijk grote bessen.

Elliot - Deze heeft matig grote bessen die in september geoogst kunnen worden.

Goldtraube 71 - In augustus geeft deze matig grote bessen.

Jersey - In september geeft deze matig grote bessen.

Northland - Deze heeft in juli grote bessen.

Patriot - Deze heeft in juli grote bessen.

Pink Lemonade - Deze geeft in augustus ROZE bessen.

Spartan - Deze heeft in juli zeer grote bessen.

Torro - Deze heeft in september grote bessen.

 

Vermeerderen.

Stekken van blauwe bessen is lastig. Meestal wordt afleggen of mascotteren gebruikt om hem te vermeerderen.

 

Zomerstek in juni.

Neem jonge, groene takjes van ongeveer 10 cm. Verwidjer het onderste blad en steek hem in de stekpoeder. Steek hem daarna 2/3 in de stekgrond en zet hem op een schaduwrijke plaats. Houdt hem licht vochtig todat de stekken geworteld zijn.

 

Winterstek in november

Neem een stuk tak van ongeveer 1 cm dik. Hij moet half verhout zijn. Verwijder de overgebleven bladeren en steek de stek in de stekpoeder en daarna in de stekgrond. Zet hem op een schaduwrijke plaats. Hij heeft graag wat lichte vorst, hierdoor worteld hij beter. Zet hem bij hele strenge vorst in de kas of in de schuur. In het volgende najaar kan de gewortelde stek uitgeplant worden.

 

Mascotteren

Dit gebeurd het beste in het voorjaar of in de vroege zomer. Zoek een takje uit van ongeveer 1 cm dik. snijd de tak schuin in tot 1/3 diepte van de tak. Plaats een klein plukje veenmos tussen de snede. Plaats een zakje met grond om de tak en vul dit met vochtig mos of stekgrond. Laat dit zitten totdat er duidelijk wortels te zien zijn. Daarna onder de wortels losknippen en planten.

 

Stekgrond moet zuur zijn. Meng daarom 50% turf met 50% stekgrond.

 

Onderhoud.

Snoeien.

Snoeien is niet noodzakelijk. Ook zonder snoei doet de struik het prima. Maar snoeien heeft zeker ook zijn voordelen.

Oude dikke takken die niet of slecht vruchten geven worden in het najaar weggesnoeid. Ook zieke of beschadigde takken worden verwijderd. In het voorjaar zal hij nieuwe uitlopers maken, waarvan we de sterkste laten staan. Zo blijft de struik jong en vitaal.

 

Houdt er wel rekening mee dat de plant bessen geeft op meerjarig hout. Snoei je te veel takken weg, dan zal je het volgende jaar minder bessen krijgen.

 

Water geven.

Op warme dagen moet er water gegeven worden. De grond mag niet uitdrogen. Geef alleen regenwater. Grondwater of kraanwater kan kalk bevatten en daar houdt hij absoluut niet van.

 

Mulchen.

Dek elk najaar de grond af met een laag mulch. Gebruik hier dennennaalden of houtsnippers (het liefst van van naaldbomen) voor. Zo verlaag je de pH en bescherm je de grond tegen de zomerzon, waardoor hij minder snel uitdroogd.


Voeding.

Geef de struik tussen maart en mei een flinke hand koemestkorrels. Ook kan je iets mesten met Rhododendron-mest, Hortensia-mest of heide-mest.

Bedek de grond met 10 cm houtsnippers. Het liefst van naaldbomen. Dit is goed voor het bodemleven en maakt de grond iets zuur.

 

Let op:

Geef nooit kalk of beendermeel. Dit is niet goed voor zuurminnende planten.

 

Oogsten.

Al snel zullen de struiken bessen gaan geven. Waarschijnlijk het eerste jaar al. Maar pas na 3 jaar geeft de plant volop. Als de omstandigheden goed zijn kan een gemiddelde struik gemakkelijk 10 kg bessen per jaar opleveren.

 

Blauwe bessen dienen rijp geoogst te worden. Onrijpe bessen zijn wrang en stug. Te rijp geplukte bessen zijn minder goed te bewaren. Zodra be bessen mooi blauw zijn zijn ze rijp.

 

Blauwe bessen zijn gezonde snoepjes. Ze zitten vol vitamines en anti-oxidanten. Ze stimuleren de hersenen en zijn goed voor de bloedvaten.

 

Bewaren.

In de koelkast zijn de bessen zeker een week te bewaren. Let er wel op dat er geen beschadigde bessen tussen zitten.

De bessen zijn ook zeer goed in te vriezen. Ze kunnen dan wel 1 jaar bewaard worden.

 

Verwerk de bessen ook eens in een cake. En ze zijn prima te gebruiken om sap of jam van te maken. 

 

Ziektes en plagen.

Hoewel de struiken weinig ziektegevoelig zijn, lusten de vogels de bessen erg graag. Bescherming met netten is dus noodzakelijk. Neem fijnmazige netten, zodat de vogels niet vast komen te zitten in het net.

 

Als de bladeren geel verkleuren dan is de grond niet zuur genoeg. Geef de plant een flinke dosis tuinturf om de zuurtegraad weer op pijl te krijgen. Geef dan ook wat compost of houtsnippers, want turf bevat bijna geen voedingsmiddelen.

 

Kalender.

Maart - aanplanten late rassen

April - bemesten

Juni t/m Augustus - Water geven indien nodig (alleen regenwater, geen grondwater of kraanwater)

Juli tot Oktober - oogsten

September of Oktober - snoeien en mulchen

September t/m November - aanplanten vroege rassen

 


Laatst bijgewerkt op: 15 juni 2021