Prei kweken.

Prei, lekker in de soep of in de roerbak. Maar ook gewoon lekker als groente. Hoe je het kweekt, lees je hieronder.


De plant.

Prei behoort tot de familie van de Alliums en is dus familie van de ui, sjalot, de bieslook en de knoflook. Prei is grofweg in 3 soorten te verdelen, zomerprei, herfstprei en winterprei. De zaaitijd is ongeveer gelijk, maar de groeisnelheid en dus de oogsttijd verschild dus per soort.

 

Prei is een twee-jarige plant. Hij heeft een vorstperiode nodig om te gaan bloeien. Als in het voorjaar van het 2e jaar de temperatuur weer gaat stijgen, zal de prei doorschieten en een bloemstengel gaan maken. De prei is dan niet meer te gebruiken.

 

Deze groente wordt gekweekt op het bed voor de bladgewassen.

 

Zaaien.

Prei kan een lastig gewas zijn om te kweken. Het is aan te raden om er op tijd mee te beginnen. Het beste kan je prei voorzaaien in huis of in de kas. In januari of februari zaaien we het zaad, ongeveer 0,5cm diep. En dan geduld hebben. Het kan wel 3 weken duren voordat het opkomt. Houd het goed onkruid vrij, want prei kan in het begin niet goed tegen concurrentie. Zodra de prei potlooddikte heeft bereikt kan het worden uitgeplant.

 

Soorten.

  • Voor de zomerteelt: Zwitserse Reuzen, Striker, Bulgaarse Reuzen, Evita, Jolant
  • Voor de herfstteelt: Blauwgroene Herfst, Herfstreuzen
  • Voor de winterteelt: Blauwgroene winter, Winterreuzen, Farinto, Vitaton, Forrest. Deze rassen zijn goed winterhard.

 


Standplaats.

Prei staat graag in de zon en hoort op het bed bij de bladgewassen. 

 

Goede en slechte buren.

Goede buren:

  • Koolrabi
  • Koolsoorten
  • Kropsla
  • oost-Indische Kers
  • Schorseneren
  • Selderij
  • Tomaten
  • Uien
  • Wortels

Slechte buren:

  • Bonen
  • Erwten

Uitplanten en plantafstand.

Als de prei een dikte van een potlood heeft bereikt wip je hem op met een schep of een platte vork. Snoei het blad terug tot een lengte van 15 tot 20cm en snoei de wortels terug tot een lengte van 5cm. Dit zal de prei aanmoedigen om te gaan groeien.

 

Prei moet diep geplant worden. Maak een geul van ongeveer 10 cm diep en prik hier elke 10 à 15cm een gaatje in van 15cm diep. Per gaatje komt 1 preiplantje. Zorg dat de prei nog wel net iets boven de gaatjes uitkomt en laat de gaatjes open. Geef de geplante plantjes wat water. Hiermee spoelt voldoende grond mee. Door de regen en het schoffelen en wieden gaan de gaatjes en geulen geleidelijk aan dicht. Zo krijgt de prei de gelegenheid om te groeien en het deel onder de grond blijft mooi wit. De regelafstand is 25cm.

 

Voeding.

Prei heeft veel voeding nodig. Zeker stikstof voor het aanmaken van blad mag niet ontbreken. Spit voor het uitplanten lekker wat mest onder en geef af en toe nog een handje koemestkorrels of bloedmeel.

 

Oogsten.

Bijna het gehele jaar kan je prei oogsten. De zomerprei kan al eind juli geoogst worden. Deze wordt opgevolgd door de herfstprei, die vanaf september geoogst kan worden. Vanaf november tot in maart kan de winterprei geoogst worden.

 

Steek een spade of platte vork naast de prei in de grond en wip de prei voorzichtig op. Verwijder het lelijke blad en verwijder de worteltjes. Dit kan op de composthoop. De rest gaat mee naar huis.

 

Het witte deel van de prei is lekker zacht terwijl het groene deel van de prei het meeste smaak heeft.

 

Bewaren.

Geoogste prei kan je een paar dagen in de koelkast bewaren. Rauwe prei is gesneden ook goed in te vriezen.

 

Ziektes en plagen.

Prei kan in het najaar nog wel eens last hebben van de preimineervlieg. Deze legt zijn eitjes in de prei en de larven eten de prei van binnen op. Dit is herkenbaar door het opkrullen van het blad of omdat de prei zomaar omvalt. Verwijder de preien en voer ze af. Om dit te voorkomen kan je bet behulp van bijvoorbeeld pvc-buisjes zeer fijn insectengaas over de prei plaatsen.

Laatst hoorde ik van iemand die koffieprut tussen de prei strooide en 'hierdoor' geen last had van dit beestje.

 

Kalender.

Zaad kopen.


Laatst bijgewerkt op: 16 december 2020