Mosterdblad.

(Brassica juncea)

 

Dit heerlijke gewas eet je bijvoorbeeld door de salade. Zijn pittige smaak heeft iets weg van verse mosterd. Hij wordt hoofdzakelijk in de koudere maanden gekweekt, want in de zomer wordt hij voor de meeste mensen veel te scherp van smaak.

Gestoofd kan hij als andijvie gegeten worden, ook erg lekker.


De plant.

Mosterdblad behoort tot de koolgewassen. Laat de plant maar eens staan, dan kan je aan de bloei goed zien dat het een koolgewas is. De gele bloemetjes staan op hoge stengels van 1,4 meter hoog en trekken veel bijen en hommels aan.

 

Zaaien.

Vanaf begin februari tot eind maart kan hij in de koude kas gezaaid worden. Buiten in de volle grond kan dit in maart en april. De eerste oogst is na ongeveer 6 weken.

Aan het einde van de zomer zaaien we nogmaals. Dit keer rond half tot eind augustus. De oogst ligt dan van september tot in december. Zaai haar ook nog eens in september in de koude kas (naast de veldsla en de rucola), dan kan je de gehele winter door oogsten.

 

Soorten.

Er zijn verschillende soorten. Sommige hebben fijn blad, andere hebben grof blad. Ookde kleur kan verschillen. Van licht groen, donkergroen, gelig, tot donker rood of paars. Elk met zijn eigen smaak, van milt tot zeer pittig.

 

Standplaats.

Mosterdblad doet niet moeilijk over zijn standplaats. Om ervoor te zorgen dat de plant niet te warm staat kan je hem in het voorjaar of de zomer het beste in de schaduw of halfschaduw zetten. In het najaar, de winter en het vroege voorjaar, kan je hem beter op een warme standplaats geven.

 

Plantafstand.

De meeste soorten hebben een plantafstand van ongeveer 25 cm. Dit is aan te raden als je wat grover blad wil oogsten om bijvoorbeeld door de roerbak te eten. Wil je alleen voor door de sla de hele jonge blaadjes oogsten, dan kan je ze ook veel dichter op elkaar zaaien. Houdt dan 15 cm tussen de regels en 2 cm in de regel.

 

Voeding.

Omdat het een koolgewas is staat hij graag op een voedselrijke bodem op een niet al te natte plek.

 

Oogsten.

Na ongeveer 6 weken kan er geoogst worden. Pluk alleen de jonge blaadjes van ongeveer 5 tot 10cm groot. Laat het hart van de plant in tact, dan kan je doorgaan met oogsten, totdat de plant een bloemstengel gaat ontwikkelen. Te grote bladeren kan je stoven of roerbakken. Vind je dat niet lekker dan kan je het aan de beesten geven. Kippen, konijnen en cavia's zijn er dol op.

 

Bewaren.

Het beste bewaar je het blad niet te lang. Pluk wat je die dag gaat eten. Wil je het wel wat langer bewaren, leg het dan in een afgesloten bakje in de koelkast. Dan kan je het 1 of 2 dagen bewaren.

 

Ziektes en plagen.

Deze plant heeft weinig last van ziektes of plagen. 

 

Kalender.


Laatst bijgewerkt op: 8 april 2022