(Chenopodium giganteum)
Ook wel Magentamelde of Fluormelde genoemd.
Een mooie verschijning waarvan de jonge toppen en jonge blaadjes fluorroze zijn. Deze plant kan ook prima in de permatuin kan worden toegepast.
Hij behoort tot de Amarantenfamilie waar ook Spinazie, Bietjes, Quinoa en Brave Hendrik onder vallen. Boomspinazie heeft opvallende roze toppen die bij het koken of bakken groen kleuren. De plant vormt een 2,5 meter hoge eenjarige struik die zich ruimschoots uitzaaid. In het voorjaar komen er weer voldoende nieuwe zaailingen op, die dan weer op een aangewezen plaats geplant kunnen worden.
Zaaien gebeurd in het voorjaar. Vanaf maart kan hij voorgezaaid worden in de koude kas of zaai hem vanaf april ter plaatse.
Als je de plant laat bloeien hij zichzelf uitzaaien en zal je elk jaar weer voldoende nieuwe plantjes hebben om uit te planten. Plantjes die te veel opkomen, laten zich gemakkelijk verwijderen. Zo heb je elk jaar weer genoeg plantjes om voldoende te kunnen oogsten.
Boomspinazie staat graag in de zon, maar doet het ook prima in de halfschaduw. Theoretisch hoort hij thuis op het bed van de bladgroente, maar beter is het om de plant in een ongebruikte ruimte te zetten. Hier kan hij gewoon doorgroeien zonder andere planten in de weg te staan. De eerste 2 maanden groeit hij gestaag, maar als in de zomer de temperatuur omhoog gaat zal hij zeer snel gaan groeien. Uiteindelijk wordt de plant 2,5 meter hoog en 1 meter breed.
Ondanks dat het een grote plant vormt heeft hij niet veel bemesting nodig. Hij doet het prima op een onbemest stukje grond.
Pluk bij voorkeur alleen het jonge blad. Zeker voor door salades. De iets grotere bladeren kunnen ook gegeten worden, maar moeten dan eerst even gekookt worden. Om het blad als spinazie te eten wordt het blad ongeveer 8 minuten gekookt.
Ook kan het blad gebruikt worden om te roerbakken of voor in de soep.
Het geplukte blad is maar kort te bewaren en zal snel slap worden. Pluk de blaadjes maximaal enkele uren voor gebruik en bewaar het blad dan koel.
De plant heeft weinig last van ziektes of plagen. De hele jonge plantjes worden nog wel eens aangevreten door slakken.
Laatst bijgewerkt op: 7 maart 2021