Andijvie kweken.

Andijvie is een super gezonde groente. Het zit vol ijzer en andere gezonde voedingsstoffen. Bovendien is het ook een lekkere groente die redelijk gemakkelijk te kweken is.


De plant.

Andijvie is een eenjarige plant en behoord tot Cichorei, waar ook de witlof onder valt. Het is een snelgroeiend gewas en als men de juiste soorten zaait is andijvie bijna het jaar rond te oogsten.

 

Andijvie kan zowel gekookt, als rauw gegeten worden. Wij eten het vaak als 'Stimpestamp'. Bij deze stamppot worden de aardappels gekookt en afgegoten. Daarna wordt de fijngesneden andijvie hier doorheen gestampt.

 

De fijnere soorten andijvie, zoals de krulandijvie kunnen ook als salade gegeten worden.

 

Zaaien.

Zaai andijvie op een regeltje en zaai niet te diep. slechts enkele millimeters diep is voor dit fijne zaad voldoende. Vanaf eind februari kan er onder glas gezaaid worden.

 

Let wel op. Andijvie is een langedagplant. Dit wil zeggen, als de dagen op zijn langst zijn schiet de andijvie sneller in bloei.

 

Na half juni word de kans op doorschieten een stuk kleiner. Er kan tot eind augustus gezaaid worden.

 

Soorten.

Nummer 5.

- Deze zachte andijvie is zeer geschikt voor de vroege teelt.

Breedblad Volhart Winter.

- Deze harde andijviesoort is zeer geschikt voor de late teelt. Ook buiten blijft deze tot de vorst mooi.

President.

- Deze krulandijvie schiet niet snel door. Hij is erg lekker in salades.

Geante Maraichere.

 

- Zachte andijvie met een mooi geel hart. Kan wat lichte vorst verdragen.

 

Standplaats.

Andijvie is een gemakkelijke plant en groeit op alle grondsoorten. Hij hoeft ook niet persé op een zonnige plaats te staan, maar doet het ook prima in de schaduw of halfschaduw.

 

Wisselteelt.

Andijvie hoort op het bed van de blad gewassen, net als de sla, spinazie, selderij en prei. De minimale periode voor wisselteelt is 2 jaar. Dit betekend dat je andijvie om het jaar op hetzelfde stuk grond kan telen.

 


Goede en slechte buren.

Goede buren:

  • Kool
  • Knolvenkel
  • Prei
  • Tomaat

 

Slechte buren:

 


Plantafstand.

De plantafstand verschilt per soort. Soms is dat 30 x 30 cm, Maar bij de grovere soorten is dit 35 x 35 cm.

 

Voeding.

De meeste planten op het bed van de bladgewassen zijn snelle groeiers. Spit daarom in het voorjaar wat compost en oude stalmest door de grond. Zorg ook dat de bodem niet uitdroogt. Andijvie zal dan zeker doorschieten.

 

Oogsten.

Oogst andijvie het liefste zo laat mogelijk, zodat het blad lekker fris en knapperig blijft. Pak de krop vast en draai hem 1 slag in de ronde. Zo zal hij los komen van de penwortel. Laat het deel van de wortel dat aan de krop blijft zitten eraan en verwijder de onderste lelijke bladeren.

 

 


Bewaren.

Andijvie is in de koelkast zeer kort te bewaren. 1 tot 2 dagen maximaal. Beter is om hem vers te gebruiken.

 

Omdat wijzelf stimpestamp eten, vriezen wij andijvie niet in.

 

Ziektes en plagen.

Botrytis

- Dit is een schimmelziekte, waarbij de buitenste bladeren gaan schimmelen. Verwijder de planten en zorg dat het blad van de planten niet te vochtig blijft. Bij binnenteelt kan dit door meer te luchten. Bij buitenteelt plant de planten iets meer uit elkaar.

 

Slakken en rupsen.

- Rupsen zal je niet heel vaak tegenkomen, maar slakken vinden andijvie erg lekker. Controleer regelmatig in en onder de andijvie en verwijder de slakken.

 

Wisselend weer.

- Als het weer erg onregelmatig is kan er 'Rand' ontstaan. De bladeren krijgen dat bruine randjes. Verwijder deze randjes na het oogsten. De rest van de krop is dan nog prima te gebruiken.

 

Kalender.

Zaad kopen.


Laatst bijgewerkt op: 16 januari 2021