· 

Zuurkool maken

Als het weer najaar is, zijn de sluitkolen op de tuin weer klaar. Tijd om zuurkool te maken. Zelf maak ik meestal een grotere hoeveelheid, want het is niet veel meer werk. Alles bij elkaar ben je ongeveer 30 minuten bezig. Maar dan heb je ook wat. Heerlijke zelfgemaakte zuurkool, veel lekkerder dan uit de winkel.

 

Hieronder volgt het recept en zullen we enkele veel gestelde vragen behandelen.

 

Het recept.

Ingrediënten.

  • Kool, zoals witte kool, spitskool, rode kool
  • Laurierblaadje
  • Jeneverbessen
  • Zwarte peper korrels
  • 15 gram zout per kilo kool
  • (eventueel) witte wijn

Voorbereiding.

Maak de kool schoon en snijd hem in hele dunne reepjes. Dit gaat het beste met de julienneschaaf.

Maak de beugelpot(ten) schoon.

 

Bereiding.

Doe de gesneden kool in een grote kom en voeg per kilo kool 15 tot 20 gram zout toe.

Elke sluitkool is goed. Meestal word er witte kool gebruikt, maar zelf gebruik ik meestal spitskool omdat deze iets minder stug is.
Kneed de kool stevig door totdat er wat vocht uit de kool komt.

 


Voeg nu de rest van de kruiden toe. (Optioneel)

Per kilo kool gebruik je 1 laurierblaadje, 4 gram peperkorrels en 4 gram jeneverbessen.

Meng nogmaals alles door elkaar.

 

Laat dit 10 minuten staan. In die tijd zal het zout nog wat vocht uit de kool trekken.

Doe de kool in een beugelpot en druk alles goed aan. Giet ook het vocht in de pot.

De kool moet onder het vocht staan. Gebruik eventueel een hulpmiddel om de kool onder het vocht te houden. Vaak wordt er een koolblad apart gehouden om de zuurkool onder het vocht te houden. Als je vocht te kort hebt, kan je de pot aanvullen met witte wijn. 

Vul de pot tot maximaal 1 cm onder de rand van de pot.

Maak de rand van de pot goed schoon.

Plaats de rubber ring en sluit de pot.

 

De rubber ring zorgt ervoor dat er geen lucht in de pot komt, maar dat er wel lucht uit de pot kan.

Zo voorkom je dat de kool gaat schimmelen.

 

Door het fermentatieproces kan het gaan schuimen en zo uit de pot lopen. Zet de pot in een grotere bak om te voorkomen dat je hele aanrecht onder zit. Open de eerste dagen de pot een heel klein beetje, zodat de druk eraf is. Na een paar dagen is dit niet meer nodig.

 

 

Laat de pot met kool tenminste 3 weken op kamertemperatuur staan. Hoe langer je de kop warm laat staan, hoe zuurder de zuurkool wordt. Proef af en toe. Als de zuurkool lekker is, is hij klaar om gegeten te worden.

Bewaar de pot verder in de koelkast. Door de koelere temperatuur zal de kool heel langzaam verder fermenteren.

Variëren.

  • Door aan het begin van het proces een schepje yoghurt door de kool te doen wordt de zuurkool milder van smaak.
  • Ook kan je bijvoorbeeld wortelrasp toevoegen voor een beetje smaak en kleur.
  • Om de zuurkool minder zuur te maken kan je ook het fermentatieproces eerder stoppen. Zet dan de pot met zuurkool bijvoorbeeld al na 16 dagen in de koelkast.
  • Bij het koken kan de zuurkool prima gecombineerd worden met bijvoorbeeld ananas en/of krenten.
  • Heerlijk met aardappelpuree.

Bewaren.

In de koelkast is de zuurkool zeker 6 maanden houdbaar.

 

Help, schimmel !!

Mocht er toch schimmel op de zuurkool komen, dan is dat geen probleem. Schep voorzichtig alle schimmel weg en dek de zuurkool weer af. De rest van de zuurkool is nog prima te eten.

 

Moet je zuurkool afspoelen?

Nee, het moet niet. Als de zuurkool ouder wordt, dan kan hij ook wat zuurder geworden zijn. Als hij te zuur is, kan je de zuurkool eerst afspoelen met kraanwater. Zo wordt hij iets minder zuur.

 

Veel zout.

Zuurkool bevat redelijk veel zout. Om die reden is het niet verstandig om elke dag veel zuurkool te eten. Ook mensen met een hoge bloeddruk kunnen beter niet te vaak zuurkool eten.

 

Is zuurkool gezond?

Omdat zuurkool een gefermenteerde groente is bevat het veel goede eigenschappen. Het beste kan zuurkool dan ook rauw gegeten worden. Maar het kan natuurlijk ook gekookt gegeten worden. Ook dan is het nog supergezond. Zoals hierboven beschreven staat zit er wel veel zout in zuurkool, dus houdt hier wel rekening mee.

 

De kool wordt gecontroleerd gefermenteerd. Dit wil zeggen dat de kool onder water wordt bewerkt door bacteriën. Omdat alle kool onder water staat en door de toevoeging van het zout worden de slechte bacteriën geweerd. Vooral de (goede) melkzuurbacterie kan hierin prima overleven. Hij zet de suikers van de kool om in melkzuur. Zo komt zuurkool aan zijn smaak. En hierdoor kan de kool ook veel langer bewaard worden.

 


Uit eigen moestuin.


Reactie schrijven

Commentaren: 0