· 

Tepache maken


Tepache is een licht alcoholisch drankje dat zijn oorsprong vind in Zuid-Amerika.

 

Deze drank wordt gemaakt van de schillen van een ananas. Zo wordt dit ook nog gebruikt.

 

De schil wordt samen met water, suiker en wat kruiden vormt dit een heerlijk drankje. Het resultaat is verbluffend lekker.

 

Ingrediënten:

  • De schil van een hele ananas.
  • 1,5 liter water
  • 150 gram suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 6 kruidnagels

Bereiding:


Kook het water en los de suiker hierin op. Laat dit helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.

Snij de ananasschil in stukken de doe deze in een beugelpot. Voeg de kruiden toe.

Als het suikerwater helemaal is afgekoeld mag deze ook in de beugelpot. Let erop dat alle schillen onder water moeten staan.

 

Laat de pot 4 dagen op een warme plaats staan. Door de gisten die op de ananasschil zitten zal het geheel gaan gisten. Hierdoor komt koolzuurgas vrij. Het is dan ook aan te raden elke dag de pot even te ontluchten, zodat de druk eraf kan. Zo voorkom je dat de pot explodeert.

 

Na 4 dagen kan je even kijken of er genoeg prik op de drank zit. Wil je meer prik, laat dan de pot nog een dag warm staan. Als het resultaat naar het zin is, is de drank klaar. Giet de drank door een zeef en giet het in een petfles. Vul deze niet helemaal, maar laat enkele centimeters vrij. De drank kan nu in de koelkast bewaard worden.

 

Let op.

Door het vergistings-proces zit er een heel klein beetje alcohol in dit kan variëren van 0,5% tot 2 of 3%. Houdt hier rekening mee als je nog moet rijden.

 

Variatie-tips.

Vervang de kaneelstokjes eens door een Spaanse peper voor een pittige variant.

Voeg ook eens rozemarijn of wat andere kruiden toe.

Ook kan je natuurlijk nog andere soorten fruit toevoegen.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0