· 

Het nieuwe seizoen start nu al

Terwijl dit seizoen op zijn einde raakt, kijken we alvast naar komend jaar. In gedachte maken we een grove indeling voor komend jaar. Dit zodat we alweer de eerste bollen kunnen planten. Ook de meerjarige uiensoorten en de knoflook hebben alweer een plekje gekregen. Delen van de tuin die dit jaar niet meer gebruikt gaan worden, worden afgedekt met blad en snoeiafval of met mest. Zo blijft de grond warm en bedenkt, zodat de winter niet te diep de grond in kan.

 


Pioenrozen.

Het lof van de pioenrozen is enkele centimeters boven de grond afgeknipt. Daarna wordt de grond afgedekt met bladafval.

 


Tijdens een wandeling in het bos kwam ik deze paddenstoel tegen. Hij was wel 25 cm hoog. Wat een plaatje.

 


Sperziebonen.

De laatste sperziebonen zijn inmiddels geplukt. Zo komt er steeds meer ruimte vrij op de tuin. De grond wordt afgedekt met oude paardenmest.

 


Mest.

De eerste wagentjes met mest heb ik alweer ontvangen. Een kennis van mij heeft 3 paarden en komt in tijdens de wintermaanden de mest bij mij brengen. Dit verdeel ik over de tuin, waar het de gehele winter mag blijven leggen.

 


Nog meer bloei.

Er staan nog vele planten te bloeien. Dit is leuk om te zien en goed voor de bijen.

1. Afrikaan geel 2. Alstroemeria

3. Herfstaster 4. Afrikaan oranje 5. Cosmea


Vruchtgewassen.

De courgettes groeien bijna niet meer, maar de opbrengst was dit jaar fantastisch. Ook de pompoenen en de kalebassen raken op en ook hiervan was de opbrengst prima. De planten raken uitgeput en sterven dan meestal aan de meeldauw.


Oogsten.

De spruitkool wordt dit jaar niets. Zij hebben na het uitplanten bijna niets gegroeid. Ook de meeste winterbloemkool is weggevallen (aan draaihartigheid)

 

Wel is er nog voldoende te oogsten, zoals andijvie, prei, savooiekool, spitskool en rode kool. De laatste wortelen heb ik afgelopen week mee naar huis genomen. 

 

De oogst uit de kas.

Al vielen de tomaten wat tegen dit jaar. De hoeveelheid paprika's was niet weg te werken. Tassen vol haalde ik eraf, net als de pepers. 

 


Mulchen.

Het afdekken van de grond noemen we mulchen. Dit heeft diverse voordelen.

 

1. Het beschermt de bodem tegen de regen en hagel. Deze slaat anders hard op de grond en zal de grond aanstampen. Door een laag mulch aan te brengen kan je dit voorkomen en zal de bodem mooi los blijven.

 

2. Ook voeden we zo het bodemleven. Alle beestjes en organisme die in de grond zitten zullen zich te goed doen aan deze laag voeding. Ook trekken zij een deel de grond in en zetten het om naar voeding waar komend jaar de planten ook weer wat mee kunnen.

 

3. Zoals al eerder vermeld houdt het ook de ergste kou tegen. Als komend jaar de lente aanbreekt en het weer warmer wordt zal je zien dat de meeste mulch is omgezet naar mooie compost.

 


Dahlia's

De meeste Dahlia's heb ik alweer gerooid. Dit is wel erg vroeg, want ze kunnen gerust tot de eerste vorst blijven staan. Omdat ik mest wil hebben op het stukje grond waar ze stonden zijn ze vast uit de grond gehaald. Ik laat dan 10 cm van de stengels staan. de rest wordt versnipperd over het bed van de pioenrozen. en onder de fruitbomen. De knollen zullen straks ingekuild worden.

 


Kip en courgette.

Van vele buurtuinders krijg ik de pompoenen en de te grote courgettes. Deze voer ik aan de kippen die dit heerlijk vinden. 


Bloeiende aardperen.

De aardperen staan in bloei. Dit gebeurd niet elk jaar. Zo kan je duidelijk zien dat het familie van de zonnebloem is.

 


Geplant.

Buiten.

In de volle grond hebben we voor komend jaar alweer het een en ander geplant. Zo zijn de Utrechtse uien, de St. Jansuien en de Olifantenlook geplant. Ook de zomerbollen, zoals de Alliums, Camassia's en de Hollandse Irissen zitten weer in de grond. Ook is er veldsla gezaaid.

 

In de kas.

In de kas heb ik de gewone knoflook geplant. dit jaar 3 soorten en het eerste soort komt al op.

Verder heb ik sla, radijs, spinazie en rucola gezaaid in de kas.

 


Winterrogge.

Dit jaar heb ik voor het eerst winterrogge gezaaid. Het zal mij benieuwen hoe dit gaat. Kijken of ik er iets van ga oogsten of dat ik het komend voorjaar als groenbemester gebruik. 

 

Tot nu toe gaat het goed en de rogge staat dan ook al 10 cm hoog.

 


Herfstkleuren.

De bosbessen laten duidelijk zien dat het herfst is. Hun blad verkleurd naar rood en geven een geweldige sfeer aan de tuin.


Reactie schrijven

Commentaren: 0