· 

Caramel

In de dagen voor Sinterklaas ligt er weer allemaal lekker snoepgoed in de winkel. En dat zorgt ervoor dat ik zin had om weer eens zelf snoep te maken. Deze keer zijn het caramelletjes. Dus eerst maar eens de juiste ingrediënten in huis gehaald. 


Ingrediënten:

  • 250 gram Suiker
  • 100 ml gecondenseerde melk
  • 50 gram ongezouten boter
  • 1 eetlepel Glucose
  • 1 eetlepel Vanille extract
  • (Arachideolie)

Glucose kan je via het internet bestellen. Het is een stroperige suiker met een fijne structuur. Door dit toe te voegen (dit noemen ze enten) zal de caramel ook een fijnere structuur krijgen.

Waarschuwing: Gesmolten suiker wordt ontzettend heet. Zorg daarom dat alles klaarstaat en houdt je omgeving ruim om gemakkelijker te kunnen werken.

 

Voorbereiding.

 

Vet een bakblik in en bekleed deze met bakpapier. Zo kan je straks de caramel er weer gemakkelijk uithalen.

 

 

Bereiding.

 

Doe de suiker, de gecondenseerde melk, de glucose en de vanille extract in een ruime pan met zet deze op middelhoog vuur. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.

 

Als het geheel kookt voeg je de boter toe. Het zal flink in massa toenemen, maar dat is maar tijdelijk. 

 

Blijf roeren totdat het licht bruin begint te kleuren. De temperatuur zal dan rond de 115 °C zijn. Laat de caramel niet te donker worden. Dan is er de kans dat hij bitter wordt.

 

Heb je geen suikerthermometer, laat dan een druppel caramel in koud water vallen. Als hij kneedbaar wordt is de caramel klaar.

 


Haal de pan van het vuur en houdt hem enkele tellen met de bodem in koud water. Zo stop je het kookproces.

 

Roer de caramel nog even door totdat het dikker begint te worden.

 

Giet nu de caramel in de bakvorm en laat hem 30 tot 45 minuten afkoelen.

 

De caramel moet nog lauw zijn om hem te kunnen snijden.

Haal de caramel uit de bakvorm en snijd met in mooie stukjes. Om te voorkomen dat de caramel aan je mes vastplakt, vet je mes dan eerst in met arachideolie.

 

Laat de caramelletjes verder afkoelen in de koelkast.

 

-- Eet smakelijk --


Reactie schrijven

Commentaren: 0