Ook in november gaat het tuinieren gewoon door. Al gaat het wel iets rustiger. Vooral het opruimen en klaarmaken voor komend jaar zijn de hoofdtaken. Ook ben ik inmiddels bezig met het rooien van de niet winterharde bollen, zoals Dahlia's, Canna's, en Calla's. We zullen eens een rondje maken.
Mest.
Een kennis van mij heeft paarden en zij komt in de winter de mest bij mij brengen. Ik kreeg van haar een appie met de vraag of er vanmiddag alweer wat nieuwe mest gebracht kon worden. Ik gaf aan dat ze de mest kon komen brengen. Daarna ben ik snel naar de tuin gegaan en heb de mestbak snel leeg gemaakt. De laatste wagen met mest die ze in het late voorjaar brengt laat ik altijd leggen en plant hier wat sierkalebassen op. De mest was weer super mooi vergaan en er was alleen nog maar mooie rulle grond over. Deze grond heb ik verdeeld over het bed met vaste planten.
's middags kwam de verse paardenmest. Ze verteld dat ze er een paard bij heeft en ze zal dus vaker een wagentje mest komen brengen. Fantastisch. Ik heb gelijk dezelfde middag de mestbak weer leeg gereden. De mest wordt verdeeld over een leeg liggend bed. Dan kan ik, als ik zin heb, ook weer gaan spitten.
Zaad.
Ik heb nu alweer zin in het voorjaar. Dus op een rustige avond een lijstje gemaakt van wat ik komend jaar allemaal wil gaan zaaien. Daarna de zaadbox gepakt en gekeken wat ik nog heb en welke datum erop staat. De soorten waarvan ik genoeg zaad had, heb ik doorgestreept op de lijst.
Ik maak dan ook gelijk enveloppen, waar ik met een zwarte stift de maand op kalk. Het zaad wordt gesorteerd op zaaidatum en in de juiste envelop gedaan. De enveloppen van maart en april puilen meestal uit.
De laatste stap is het bestellen van het zaad welke nog op mijn lijstje staan. Ik bestel ook gelijk een aantal meststoffen mee, zoals tomatenmest, bloedmeel, beendermeel en kali. Verder bestel ik een stuk vliesdoek en een pak perliet. (Voor het zaaien in potjes meng ik potgrond met perliet en zand) Ik hoop dat het snel komt, want mijn spinaziezaad is op en ik wil dit eigenlijk deze maand nog zaaien in de kas.
Bijen.
Ik heb sinds dit jaar bijen. Afgelopen zomer had ik hiervan op de homepagina een kort filmpje geplaatst. Hoewel sommige dingen nog wat vreemd voor mij zijn, gaat het wel erg goed met de bijen.
Ik heb nog geen honing geoogst. Deze honing kunnen ze deze winter zelf gebruiken. Ook voer ik ze wat bij met Apifonda, een soort suikerpasta. Maar komend jaar zal ik zeker honing gaan oogsten. Ik kijk er nu al naar uit.
Regelmatig kijk ik even in de kast. Het volk groeit nog steeds en dat is goed nieuws. Waar ik wel van sta te kijken is dat ze nog steeds zo goed uitvliegen. In de winter gaan ze dicht op elkaar zitten en vormen zo de 'wintertros'. Op die manier blijft de koningin warm en komt ze goed de winter door. Blijkbaar is het nog steeds te warm en kunnen ze dus nog steeds honing verzamelen.
Hier een fotootje van de binnenkant van de kast.
Spinazie.
Update 13-11-2020
Het bestelde zaad was al snel binnen en ik heb gelijk de spinazie in de kas gezaaid.
Zaaien?
Jazeker. In de tunnelkas heb ik de eerste groente voor komend jaar alweer gezaaid. Een metertje wortels, een half metertje radijsjes en wat sla in een kweekbakje. ook heb ik snel 12 tenen knoflook in de kas geplant. Het is nog warm zat, dus het zal wel snel kiemen, hoop ik.
Bollen en knollen.
De meeste niet winterharde bollen en knollen zijn weer gerooid. De Dahlia's zijn er weer uit en gelabeld, net als de meeste Canna's. Deze week zal ik de rest van de Canna's eruit halen. Ook wil ik deze week graag de Calla's (Zantedeshia) eruit hebben. Dan kan ik eerdaags de bollen en de niet winterharde Fuchsia's gaan opkuilen.
Engerlingen.
In de oude paardenmest kwam ik een stuk of 12 Engerlingen tegen. Nou ben ik niet snel vies van beestjes, maar dit...
Het zijn larven van een bladsprietkever, zoals de Meikever en de Junikever. Ze zijn tussen de 5 en 8 cm groot en leven van de wortels van planten. Ik heb de mest goed verspreid, alle Engerlingen eruit gehaald en toch maar even aan de kippen gevoerd.
Pioenrozen.
Voor op de moestuin had ik enkele nieuwe soorten Pioenrozen aangeschaft.
Het betreft de soorten:
- Bowl of Beauty
- Catharina Fontijn
- Charming Lady
- Edulis Superba
- Monsieur Jules Elie
- Red Sarah
- Sorbet
Ik plant de nieuwe Pioenen op het bed achter de tunnelkas.
4 van de planten zijn aangeschaft bij Rootsandclay.com. Dit zijn zeer mooie, grote planten en super netjes verpakt. Mijn complimenten voor deze webshop.
In de voortuin bij mijn huis had ik een boerenpioen, de Paeonia officialis 'Rosea Plena'. Een mooie, vroegbloeiende roze pioenroos. Hij heeft het jaren leuk gedaan, maar verleden jaar leek het wel iets minder. Dit jaar bloeide hij helemaal niet meer en de plant leek het wel nog slechter te doen.
Ik heb hem uitgegraven en op het bedje achter de tunnelkas geplant. Hopelijk gaat hij het weer goed doen.
Houthoop.
Ook wou ik jullie nog even een foto van mijn houthoop laten zien. Iedere keer als ik aan kom lopen schieten de winterkoninkjes uit de tuin de takkenhoop in. Daar voelen de kleine vogeltjes zich thuis. En zo met de Oost-Indische kers is het toch een leuk gezicht.
Reactie schrijven