· 

Witlof

Witlof. Deze wintergroente is bewerkelijk, maar zeker de moeite waard. Want witlof van eigen tuin is 10x lekkerder dan uit de winkel.


Witlof uit eigen tuin. Zoeter en minder bitter. Omdat het later in het seizoen gezaaid moet worden, kan je beter een stuk tuin hiervoor reserveren.

 

De teelt bestaat uit 2 delen.

Als eerste zaaien we de witlof en groeit het gewas uit tot een stevig gewas met mooie sterke pennen.

Het tweede deel bestaat uit het klaarmaken van de penwortel en het laten groeien van de witlofstronken.

 

Half Mei wordt de witlof gezaaid. Na opkomst van de plantjes worden deze uitgedund tot op 10 à 15 cm afstand. De ruimte tussen de regels is 30 cm.

 

Na 4 maanden wieden, water geven en aanmoedigen is het bed helemaal dichtgegroeid en gaan we de witlof klaarmaken om op te zetten.


Als eerste worden de planten opgewipt. Gebruik hierbij een schep of spade en probeer de wortelpennen zo weinig mogelijk te beschadigen.

 

Leg ze op een niet te natte plek en laat ze daar enkele dagen besterven. De wortelpennen zullen nog snel wat voeding uit het blad trekken.


Daarna snijd je het groene lof af op een lengte van ongeveer 3cm boven de penwortel. Het blad kan op de composthoop, maar ook dieren, zoals kippen konijnen of geiten zijn er dol op. 

 

Daarna gaan we de penwortel inkorten. Deze wordt ingekort tot een lengte van 8 à 10 cm. Snijd de wortel schuin af, dan meet het makkelijker om hem straks in de kuil te planten.

 

Laat de wortel nog enkele dagen drogen.


 

Nu wordt het tijd om de witlofpennen op te zetten. Dit kan op verschillende manieren.

 

In een kuil.

Bepaal de grootte van je kuil. Ikzelf houd een breedte van ca. 60cm aan. De lengte wordt bepaald door het aantal pennen.

 

Schep de bovenste laag zand van 30cm opzij. Maak het gat groot genoeg, zodat je nog een geul houdt naast je kuil. Zo blijft de kuil droger bij veel regen. Schep daarna in de 30cm diepe kuil de bovenste laag los. Op die manier kan je makkelijker de witlofpennen in de grond steken.

 

Steek de pennen op gelijke diepte in de grond en houdt tussen de pennen enkele centimeters ruimte. Zo kunnen er straks mooie kroppen op de witlof groeien.

 

Dek de pennen af met tenminste 30cm grond. Zorg er wel voor dat de pennen rechtop blijven staan. Als je wat grond te kort kom, graag dan een randje langs de kuil en gebruik deze grond om de kuil op hoogte te maken. Daarna dek je de kuil af met een golfplaatje of een stuk plasticfolie, zodat de witlof een beetje droog staat.

 

Nu is het afwachten. Afhankelijk van de planttijd en het weer kan er van december t/m eind februari geoogst worden.

In een emmer.

Je kunt de pennen ook in een emmer zetten met water of met vochtige aarde. Zorg dat de pennen in het donker staan. Zet de emmer in een kast of zet er een grotere emmer overheen.

 

Hoe warmer de pennen staan, hoe sneller je kunt oogsten. Zet elke 2 weken een nieuwe emmer op, zodat je iedere keer een deel kan oogsten.

 

Op deze manier heb je geen zand aan de witlof. De witlof wordt echter wel iets lossen.


Reactie schrijven

Commentaren: 0