· 

Soep van Restjes

Bij ons word zo weinig mogelijk etenswaren weggegooid. En dat is maar goed ook, want je kunt er bijvoorbeeld een heerlijke soep van maken.

Als we voor het avondeten de groenten schoonmaken, word het 'afval' bewaard. Dit doen we in een zak in de vriezer bij het andere 'afval' totdat we weer genoeg hebben om een grote pan soep te maken. Wij gebruiken een grote soeppan van 6 liter, maar je kan natuurlijk ook minder of meer maken.

 

Je kunt in deze zak van alles doen. Om maar een voorbeeld te geven van wat wij erin verwerken:

  • de schilletje en de kontjes van de wortels
  • het ruige blad en de kontjes van de prei
  • de schillen van de uien, knoflook en gember
  • het buitenste blad en de stronken van de kool
  • het buitenste blad van de witlof
  • de zaadlijsten en kontjes van de courgette
  • en nog veel meer

 

 

Zodra alles in de pan gaat voeg je ruim water toe en zet je de pan op het vuur.

 

Zout en Azijn.

Voeg wat zout en een scheutje azijn toe. De azijn zorgt ervoor dat de cellen van de ingrediënten makkelijker barsten en zo hun smaken vrij geven. De azijn kom je later niet meer tegen.

 

Kruiden.

Zelf voeg ik altijd kruidnagel en laurier toe. Deze kruiden geven een heerlijk smaak af en zorgen ervoor dat de soep straks langer houdbaar is. Ook voeg ik een gedroogd en stukgescheurd pepertje toe. Hier heb ik er altijd meer dan genoeg van en elk jaar komen er weer tientallen van de tuin.

Dan gaan er een aantal verse kruiden in, zoals maggi (lavas), tijm, rozemarijn en bieslook, zo vers uit de tuin. Uiteraard kan je alle kruiden toevoegen die wilt.

 

Laatst hebben we lam gegeten. Er waren nog wat botjes over. Uiteraard gaan deze dan ook in de bouillon.

 

Laat alles minimaal een uurtje lekker doorkoken. Langer mag natuurlijk ook. De smaak zal alleen maar sterker worden.

 


 

Daarna wordt de soep gezeefd. Bovenop een ruime pan zet ik een vergiet en leg hier een kaasdoek in. Dit kan natuurlijk ook met een theedoek. Houdt deze daarna dat apart, want echt mooi helder wit wordt hij niet meer.

 

Als het meeste vocht eruit gedropen is gaat de rest op de composthoop (of naar de kippen, die vinden dit heerlijk)

 

Wat overblijft, een heerlijk bouillon. Deze kan je aankleden zoals jij dat wilt.

Als eerste voeg ik een zakje (eigen) soepgroente toe. Deze laat ik ongeveer 10 minuten koken. Daarna gaan er ruim voldoende soepballetjes in, want soep zonder ballen.......

Ook gaat er een flinke hand vermicelli in. Laat dit nog 10 minuten koken.  Daarna op smaak maken met peper en zout.


Eet Smakelijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0